Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa prof. dr Branislav Tiodorović upozorava da to ne bi trebalo da nas zavara.

- Dosadašnja naučna saznanja o omikron soju govore da je to, po simptomatologiji i posledicama, ipak blaži soj - kaže prof. Tiodorović za RTS.

- Ali, i on može dati komplikacije kod osoba sa slabim imunitetom ili hroničnim bolestima. Možemo očekivati da će biti problem za kliničare zbog diferenciranja dijagnoze, jer može imati temperature ali i ne, i da liči na prehladu. Imaćemo veliki broj zaraženih, kao u Britaniji i SAD, gde dominira kod tri četvrtine broja novozaraženih.

Foto: Profimedia

 

 

Da podsetimo, omikron varijanta razlikuje se od prethodnih varijanti korona virusa po tome što u većini slučajeva nije praćena gubitkom čula mirisa i ukusa, kao ni povišenom temperaturom.

Kao vodeći vodeći simptomi izdvojeni su noćno znojenje, grebanje u grlu, glavobolja, umor i bol u mišićno-skeletnom sistemu, sa akcentom na bol u krstima.

Upravo zbog simptomatologije koja je veoma slična prehladi, makar u prvih nekoliko dana, lekarima može da oteža postavljanje dijagnoze.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".