On je govorio i o tome koje će se epidemiološke mere primenjivati za doček Nove godine, o sastancima članova Kriznog štaba i o novom antivirusnom leku koji je od danas počeo da se primenjuje u Srbiji.


Kada je reč o omikron soju korona virusa, Lončar je rekao da već ima dosta pacijenata koji imaju takvu kliničku sliku, i da su došli iz zemalja gde taj soj zauzima do 70 odsto obolelih, a da je pitanje dana, kako je objasnio, kada će se on sekvencionirati i kada ćemo moći da izađemo zvanično sa podatkom da smo ga otkrili.

Ministar je za Evronjuz rekao i da su postojeće mere za sada dovoljne za brojeve novozaraženih koje trenutno imamo, a da će mere koje važe danas važiti i za doček Nove godine, 31. decembra.

Kako je rekao, važiće kovid propusnice i oni koji idu u lokale na doček moraće da budu vakcinisani ili da imaju negativan test.

Kada je reč o proslavama na otvorenom, Lončar je naglasio da će te večeri biti pojačane kontrole, ali da bi i organizatori trebalo da preuzmu odgovornost i da urade svoj deo posla.

Lončar je rekao da se Krizni štab često sastaje po manjim grupama, kao i da se medicinski deo Kriznog štaba sastaje sa predsednicom Vlade i da ti međusobni sastanci nisu uvek medijski ispraćeni.

On je naveo da uvođenje kovid propusnica na 24 sata ne bi poboljšalo situaciju, pošto nije moguće sve to iskontrolisati, ali je naglasio i da je nakon uvođenja kovid propusnica poraslo interesovanje mladih za vakcinaciju.

Lončar je saopštio da je od danas u protokolu novi antivirusni lek koji će biti korišćen u zdravstvenim ustanovama, i istakao da je to još jedna dobra stvar za sve one koji se u ovom momentu razbole.

"Srbija je jedna od retkih zemalja koja to ima, kao što je imala prva u Evropi i vakcinu i sve ostalo. Kada imate te stvari i kad ih uradite, to nije vest. Da smo slučajno kasnili, to bi bila udarna vest, a kad to država odradi onda nikom nije interesantno", poručio je Lončar.

Lončar je rekao i da Komisija za analizu smrti tokom pandemije još nije završila svoj rad i da ga neće ni završiti u narednih par godina.

Dodao je da to neće završiti uskoro nijedna komisija u svetu, jer mora da se uradi minimum četiri ili pet analiza.

Govoreći o današnjem požaru u novoj zgradi Kliničkog centra Srbije, Lončar je rekao da je došlo do varničenja prilikom radova na drugom spratu i da je varnica pala na nivo -1, u prostoriju koja je trebalo da se radi u fazi dva.

Objasnio je da je u tom objektu bila oprema koja je čekala da se iseli, a da kada je pala ta varnica, došlo do požara koji je na vreme primećen, pa su ljudi evakuisani i vatra ugašena.

Ministar je naglasio da on ne može zvanično da govori, ali da je verovatno bilo nepridržavanja određenih mera, a da je na nadležnima da to utvrde.

Lončar je rekao i da bi građani trebalo da znaju da će pacijenti i osoblje ući u taj objekat tek kad on bude dobio sve dozvole i kada sve u njemu bude ispitano, naglasivši da to mora da se sprovede pre proleća.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".