"Mi smo i dalje spremni za smislen dijalog sa Rusijom i nameravam da sazovem novi sastanak saveta NATO i Rusije što je pre moguće u narednoj godini", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu, prenosi Rojters.

Savet NATO - Rusija (NRC) osnovan je 2002. godine s ciljem bi se olakšaju konsultacije između zapadne vojne alijanse i Moskve, ali su odnosi u međuvremenu zategnuti, a poslednji put sastanak je održan u julu 2019. godine uprkos ponovljenim pozivima NATO da se ovaj format oživi.

Rusija je rasporedila desetine hiljada vojnika na granici sa Ukrajinom, a u petak je postavila listu zahteva uključujući i onaj da NATO ne primi u članstvo Ukrajinu, bivšu sovjetsku republiku i da garantuje da u toj zemlji neće biti raspoređeno naoružanje ili trupe severno-atlantskog saveza.

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je izrazio nadu u konstruktivne razgovorima sa Vašingtonom i Briselom o bezbednosnim garancijama koje je tražila Rusija, jer postoje naznake da je Zapad spreman da sarađuje o tom pitanju.

Međutim, Stoltenberg je jasno stavio do znanja da je isključivo na NATO i Ukrajini da odlučuju o mogućem članstvu Kijeva.

"Svaki dijalog sa Rusijom, naravno, mora da poštuje osnovne principe na kojima se zasniva evropska bezbednost", rekao je on i dodao da će se NATO i Kijev blisko konsultovati o svim pregovorima sa Moskvom.

"Dakle, nikada nećemo praviti kompromise u pogledu našeg prava da branimo sve saveznike i nikada nećemo praviti kompromise oko prava svake zemlje u Evropi, uključujući i Ukrajinu, da samostalno biraju svoj put", poručio je Stopltenberg.