Poslednjih decenija mnoge životinjske vrste u svetu, su u opasnosti, a među njima su vrste tigrova, leoparda, nosoroga, kuguara i drugih. Podaci govore i upozoravaju da buduće generacije ljudi, osim na internetu i fotografijama, neće imati priliku nikada da uživo vide neke vrste životinja. O njima će slušati priče i čitati tekstove kao što u 21. veku to činimo mi.

Foto: ATA images

 

Darvinova žaba i kraljevski pingvini

Andrijana Tot, kustoskinja u Zoološkom vrtu na Paliću, kaže za "Blic" da prema podacima IUCN među više od 100.000 ugroženih vrsta i onih kojima preti izumiranje 25 odsto sisara, 14 odsto ptica, 41 odsto vodozemaca.

- Radi se na istraživanju uzroka izumiranja Darvinove žabe i najverovatnije da je razlog infekcija, dok je prema istraživanjima u Engleskoj predviđen nestanak crvenih veverica, divljih mačaka, sivih slepih miševa, dabrova, ježeva i puhova - kaže Andrijana Tot.

Foto: ATA images

 

Zabrinjavajuće je i što je od 80-ih godina prošlog veka konstatovano da se najveća kolonija kraljevskih pingvina, kojih je bilo pola miliona u Indijskom okeanu, smanjila za oko 90 odsto.

Zauvek iščezli

- Za poslednjih 400 godina iščezlo je više od 600 vrsta životinja, od čega 86 vrsta sisara, 104 vrsta ptica, 20 gmizavaca, 83 vrste insekata, ali verovatno da je u pitanju i veći broj. Na ivici opstanka je oko 173 vrsta sisara, 170 ptica, 210 gmizavaca, 160 vodozemaca, a među njima su najugroženije gorile i kalifornijski kondor - kaže kustoskinja.

Preostale jedinke

Ugrožen je opstanak i najmanjeg morskog sisara, vakite ili kalifornijske morske svinje, od koje je preostalo samo oko 200 jedinki u Kalifornijskom zalivu, a tu su i gorile, orangutani, tigrovi, azijski slonovi, kornjače.

Pojedini podaci su više nego poražavajući pošto je u celom svetu ostalo samo 30 jedinki amorskog ili sibirskog leoparda, oko 63 jedinki javanskog nosoroga, 800 planinskih gorilla, a pretpostavlja se da južnokineski tigar više ne postoji u divljini, već samo u zoo-vrtovima.

Zapadna nizijska gorila je u proteklih 25 godina smanjila populaciju za 60 odsto, sumatranskog nosoroga ima još oko 80 jedinki, malajskog tigra manje od 300, galapagoških pingvina oko 2.000, što je za pingvine jako mali broj.

Foto: Redit printskrin

 

 

- Ugrožen je i rečni delfin, nema ih više od 13 jedinki, dok se zlatni tigar viđa samo u zoološkim vrtovima. Preostalo je tek 165 okapija, a sejšelskih belorepih letećih miševa ima samo oko 100, severne vombate oko 130, crvenog vuka oko 100, riđeg vuka 270 i zlatnog lemura 130 - kaže Andrijana Tot.

Zanimljivo je da je 2013. zaključeno da je tajvanski oblačasti tiger izumro, međutim, meštani su ih uočili i sada se rade provere tih dojava.

Nestala i dva bela nosoroga

Za razliku od njega, tasmanijski tigar je potpuno iščezao 1936. godine, a zanzibarski leopard je istrebljen 90-ih godina prošlog veka, pirinejski kozorog 2000, zapadni crni kozorog 2011. U Maleziji je 2019. je nestao sumatranski nosorog i u toj državi više nema nijedne jedinke, a u svetu se može naći oko 60. Buduće generacije neće moći, osim u dokumentaciji, da vide istočnog kuguara, koji je potpuno iščezao 2015, a nalazio se na potezu severne Amerike i Kanade.

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".