- Mislio sam da sam sve video. Dolazi 33-godišnja žena s 14-dnevnom istorijom menstrualnog krvarenja i 49 dana od poslednje menstruacije. Ono što pronalazimo u jetri je beba. Imala je vanmaterničnu trudnoću u jetri. Ponekad ih vidimo u trbuhu, ali nikad u jetri. Ovo mi je prvi put - napisao je doktor.

On je na svom TikTok nalogu objavio klip u kojem objašnjava svoje otkriće. Snimak je pregledan više od tri miliona puta u samo dva dana i skupio je gotovo 17.000 komentara. Hirurzi su uspeli da spasu život žene, ali ne i fetusa.

Jedan korisnik je rekao: "Ovo je sigurno bila poražavajuća vijest za roditelje, nadam se da je mama dobro." Drugi je napisao: "Čak ni ne verujem da se to može dogoditi. Kako oplođena jajna ćelija stigne do jetre?"

Prema Nacionalnom centru za biotehnološke informacije, slučajevi vanmaternične trudnoće u jetri su "izuzetno retki". U njemu se navodi da je u 35 godina pre novembra 1999. godine zabeleženo samo 14 slučajeva. Pojedinosti o drugom slučaju objavljeni su u časopisu DŽurnal of Emerdžensis, Trauma end Šok 2012. godine u kojem je opisana mlada žena kojoj je pronađen živi 18-dnevni fetus pričvršćen za jetru. Nažalost, 25-godišnjakinja je umrla od komplikacija tokom operacije zbog nekontrolisanog krvarenja.

Vanmaternična trudnoća nastaje kada se oplođena jajna ćelija implantira izvan maternice, često u jajovodima, a svake godine ima oko 12.000 slučajeva. Može se dogoditi i na jajnicima, cerviksu ili drugom organu unutar karlice.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".