"Predsednik Putin je ponovo istakao da je neophodno da se bez odlaganja pokrenu pregovori sa SAD i NATO kako bi se postigao sporazum o davanju međunaronih pravnih garancija Moskvi kojima se odbacuje dalja ekspanzija severnoatlantske alijanse na istok i raspoređivanje sistema naoružanja na teritoriji Ukrajine i drugih susednih zemalja kojima bi mogla biti ugrožena bezbednost Rusije", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

U saopštenju Kremlja se podvlači da je ruski lider naglasio da bi ovaj potez bio u potpunosti u skladu sa nedeljivim bezbednosnim načelima ugrađenim u Završni akt Konferencije u Helsinkiju 1975. godine i povelje usvojene u Istanbulu 1999. godine.

U tom kontekstu, ruski lider je izrazio podršku inicijativi predsednika Finske Ninista da se 2025. godine organizuje samit povodom

50. godišnjice Helsinške konferencije o bezbednosti i saradnji u

Evropi.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je pozvao NATO da prihvati

suštinske pregovore kako bi Rusiji dobila "pouzdane i dugoročne bezbednosne garancije", jer, prema njegovim rečima, Rusija želi pravno obavezujuće garancije zbog toga što zapadne zemlje nisu poštovale svoja usmena obećanja i obaveze.