Junus-Bek Jevkurov je srpskom narodu poznat po tome što je 1999. godine poveo četu ruskih padobranaca na 500 kilometara dug usiljeni marš koji je za cilj imao zauzimanje aerodroma u Prištini. Tako je uspeo da ga zauzme pre NATO trupa.

Etnički Inguš, Jevkurov je rođen 23. jula 1963. godine u seljačkoj porodici, kao jedno od 12 dece. Završio je školu u kojoj su čečenski ekstremisti 2004. godine likvidirali 333 đaka, roditelja i pripadnika bezbednosnih snaga.

Karijeru u vojsci je započeo pod zastavom Sovjetskog Saveza 1982. godine, kao pripadnik mornaričke pešadije Tihookeanske flote. Diplomirao je u Rjazanjskoj školi padobranskih trupa 1989. godine, a nastavio obrazovanje na Vojnoj akademiji Frunzea (1997) i Vojnoj akademiji Generalštaba (2004).

Foto: Ministarstvo odbrane i vojske

 

Jun 1999. godine ga je zatekao u Bosni kod Ugljevika sa ostalim ruskim mirovnjacima SFOR-a. Juna 12. poveo je četu u 500 kilometara dug brzi marš, sa ciljem zauzimanja međunarodnog aerodroma u Prištini pre NATO trupa - tako je obezbedio rusko prisustvo na Kosovu i Metohiji nakon NATO bobmardovanja Jugoslavije.

Pre četiri godine je otkrio kako su Srbi dočekali ruske trupe koje su ušle na Kosovo i Metohiju posle NATO agresije.

''NJihove nade bile su uprte ka nama, ljudi su verovali da ih je Rusija stavila pod svoju zaštitu. Mnogi su plakali i emocionalno ispoljavali svoju radost, dočekivali su nas sa hranom i voćem'', rekao je Jevkurov 2017. godine.

(Novosti onlajn)