Autoimuna bolest lupus počinje nejasnim simptomima - obično se javljaju povišena temperatura i malaksalost, a slede bolovi u zglobovima i mišićima, kao i promene na koži.

Upravo tako je počela i ova bolest kod Jelene Tomašević, supruge našeg poznatog košarkaša Dejana, o čemu je govorila u emisiji "RTS Ordinacija".

- Prvo je počela temperatura, koju su pratili otoci. Na primer, otekne mi deo ruke, bude užasno zategnuto, zacrveni se, ne može ruka da se pomera ni u jednom pravcu. Posle 5-7 dana otok splasne, koža se opet izravna pa možemo nešto da uradimo.

Kad kažemo da ne možemo ništa da radimo, to znači da niste u stanju da se umijete, da se obučete, okupate, a pogotovo ako imate bebu u kući - ne možete da je zagrlite, da se igrate sa njom... To je mnogo bolnije. Tada više ne boli telo, tada bole um i duh. Najviše duša - ispričala je Jelena.

Lupus često nazivaju "bolešću mladih žena", jer je upravo to populacija koju najčešće napada. Donekle je uteha što je ovim bolesnicama trudnoća dozvoljena, pod uslovom da je bolest u mirnoj fazi, pri čemu je nadzor lekara neophodan.

Dejan i Jelena su se odlučili za četvoro dece, ali upravo na pomen njihove budućnosti, Jelena se vidno rastužila u emisiji.

- Počinjem da razmišljam šta se dešava, šta će biti... Raste bes. Zato što možda neću biti tu na Manjinoj svadbi. Možda neću biti živa kad Matija pođe u školu, neću biti sa Kićom kad završi fakultet. Prosto, samo se te negativne energije lepe, dolaze... Samo su mi one prividno tu. A onda kada usledi taj plač, taj zagrljaj, kad osetiš tu ljubav onda kažeš sebi: 'Ma, možeš ti to'. Imaš sa kim i imaš zbog koga - rekla je Jelena pogledavši u muža i razmenivši s njim osmehe.

Lupus može podići rizik i od još jednog vrlo rasprostranjenog problema - Hašimoto bolesti.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".