Dasku za sečenje poseduje svaka domaćica u svojoj kuhinji, a pravilo je da ona mora da bude drvena, jer se na njoj manje bakterija zadržava. Obično se pere samo vodom, ali često se koristi i deterdžent za sudove.

Na dasku za sečenje ne obraća puno ljudi pažnju, ali postoje znaci koji vam ukazuju da joj je prošao rok trajanja i da mora da se baci. 

Domaćice obično koriste dasku za sečenje predugo i ne obaziru se na to da li ima pukotine. Ipak, to su znaci da će ostaci hrane da se zadržavaju, ali i tečnost.

Koliko god dobro da operete, nećete moći da uklonite sve, a to znači da će se na dasci skupljati bakterije.

Foto: Shutterstock

 

Osim što pukotine ružno izgledaju, bilo na drvenoj ili plastičnoj dasci, tu mogu da se zadrže čestice hrane i da se skuplja vlaga.

Nakon pranja, čišćenje krpom je još gori potez, jer tako bakterije možete da prenesete na nju, a onda i na ostale površine. Zato kada se pojave pukotine na dasci, obavezno je bacite. 

Foto: Shutterstock

 

Bez obzira što drvene daske nude prirodnu antibakterijsku zaštitu, možete da koristite i plastičnu ili onu od bambusa, samo ih redovno menjajte.

(Stvar ukusa)

BONUS VIDEO: