Godine 2002. DŽo Bajden, tadašnji američki senator savezne države Delavare, najavio je da će istorija vrlo strogo kazniti SAD "ako nada u oslobođeni Avganistan nestane u vazduhu", prenosi RTDE.

- Otporne multinacionalne snage koje pomažu avganistanskoj nacionalnoj vladi da proširi svoja ovlašćenja na sve svoje granice mudro su ulaganje u svet", rekao je Bajden na američkoj televiziji. Skoro 20 godina kasnije i sada predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Bajden je zauzeo potpuno drugačiji pristup.

Vreme je bilo da se rat okonča, vreme se promenilo. „Teroristička pretnja proširila se daleko izvan Avganistana po celom svetu“, pa zašto bi SAD trebale bilo šta da menjaju?

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RT DE (@de_rt_com)

 

- Činjenica je da se sve već promenilo. Ova odluka o Avganistanu ne odnosi se samo na Avganistan. Radi se o okončanju ere velikih vojnih operacija za transformaciju drugih zemalja - rekao je Biden.

Ipak, jedan tenor ostaje isti: - Dozvolite mi da razjasnim onima koji žele da nanesu štetu Americi, onima koji se upuštaju u terorizam protiv nas: Sjedinjene Države nikada neće mirovati. Nećemo oprostiti. Nećemo zaboraviti. Gonićemo vas do kraja sveta .

Poslednji američki vojnik povukao se u utorak iz Avganistana. Prethodno je samoubilački napad na aerodromu u Kabulu potresao svet i ubio nekoliko civila i 13 američkih vojnika. Nakon dva odmazde od strane SAD -a i drugih civilnih žrtava, čini se da je Avganistan, barem sada, konačno prepušten talibanima.