Provođenje vremena napolju noću može biti važan deo zdrave rutine, pružajući nam priliku za kretanje ili barem udisanje svežeg vazduha.

Međutim, zagađenje vazduha moglo bi da smanji zdravstvene dobrobiti ove navike.

Prema novom istraživanju, zagađenje vazduha i izloženost veštačkom svetlu mogu da povećaju rizik od moždanog udara.

U studiji koju su proveli Yonghao Wu, Peng Shen, Zongming Yang i njihove kolege, učestvovalo je više od 28.300 odraslih osoba koje žive u Kini. Istraživači su koristili satelitske slike koje pokazuju svetlosno zagađenje kako bi analizirali podatke o izloženosti učesnika spoljašnjem, veštačkom svetlu noću.

Pratili su ispitanike šest godina, između 2015. i 2021.

Rezultati istraživanja objavljeni u martu ove godine sugerišu da kontinuirano izlaganje snažnom veštačkom svetlu može povećati rizik za razvoj stanja koja utiču na protok krvi u mozgu za 43 posto.

Ta stanja uključuju začepljene arterije koje mogu blokirati dotok krvi i krvarenje u mozak te rezultirati moždanim udarom.

Studija je objavila da izloženost veštačkom svetlu može smanjiti san i povećati rizik od moždanog udara. Takođe, ljudi s najvećom izloženošću spoljnom veštačkom svetlu u večernjim satima imali su 43 posto veće šanse za cerebrovaskularnu bolest od onih s najnižim nivoima izloženosti.

Osim toga, istraživači su primetili da hronična noćna izloženost jakom svetlu može da potisne prirodnu telesnu proizvodnju hormona melatonina, koji podstiče san.

Dakle, prekomerno izlaganje svetlu moglo bi da naruši san i tako poveća rizik od moždanog udara.

„Faktori okoline, poput spoljašnjeg svetla noću ili veštačkog svetla, igraju značajnu ulogu u našem svakodnevnom životu i dobrobiti. Kako se naša društva ubrzano modernizuju, spoljašnji faktori – posebno oni koji su veštački podstaknuti, postaju sve prevladavajući i značajniji“, rekao je kardiolog dr Mustali Dohadwala za Parade, prenosi Index.hr.

Kardiolozi zato savetuju prilagođavanje svakodnevnih navika kako bi se smanjio rizik od moždanog udara.

Nažalost, razni faktori mogu stati na put našoj mogućnosti da budemo unutra kada se upale veštačka svetla, poput rada u trećoj smeni i slično. Međutim, još uvek možemo da preduzmemo korake kako bismo smanjili rizik od moždanog udara.

Kardiolog dr Trent Orfanos savetuje da svoje izlaganje svetlu ograničimo na dan, ako je to moguće.

„Prošetajte ujutro ili za ručak, što će vam pomoći u tome. Zatim, uveče, posebno nakon što sunce zađe, ugasite svetla unutra, što će pomoći vašem telu da se prilagodi zdravom snu“, pojasnio je.

Osim toga, računa se i ono što radimo kad smo unutra. „Izbegavajte gledanje televizije ili mobilnog telefona ili računara neposredno pre spavanja“, navodi kardiolog dr Bradley Serwer.

Takođe predlaže korišćenje zavesa ili roletna koje potpuno zatamnjuju prozore kako bi se blokirala veštačka svetlost koja ulazi.

BONUS VIDEO