Prema sporazumu o priznanju krivice, Kif je pristupio sistemu registra smrti na Havajima januara 2023. koristeći podatke o lekaru koji živi u drugoj državi i napravio izveštaj o sopstvenoj smrti, što je dovelo do toga da se vodi kao preminuo u mnogim vladinim bazama podataka, prenosi En-Bi-Si njuz.

- Optuženi se takođe infiltrirao u sisteme registra smrti drugih država koristeći akreditive koje je ukrao od drugih stvarnih ljudi. Lažirao je sopstvenu smrt, delimično, kako bi izbegao svoje neizmirene obaveze izdržavanja dece prema bivšoj supruzi - navodi se u sporazumu o priznanju krivice.

Kifovi zločini rezultirali su procenjenom štetom od više od 195.000 dolara, uključujući više od 79.000 dolara gubitaka za vladine i korporativne mreže i više od 116.000 dolara gubitka za njegovu bivšu suprugu. On je pristao da isplati restituciju svim oštećenim stranama, u skladu sa sporazumom o priznanju krivice.

Savezna velika porota je prvobitno optužila Kifa u novembru 2023. po pet tačaka za kompjutersku prevaru i tri tačke za tešku krađu identiteta, navodi se u saopštenju.

Optužen je za nezakonit pristup zvaničnim veb stranicama Arizone, Havaja i Vermonta, kao i preduzećima GuestTek Interactive Entertainment Ltd. i Milestone Inc. Kif je takođe optužen po dve tačke da je davao lažne izjave o prijavama u vezi sa federalno osiguranim finansijskim institucijama za navodno otvaranje dva kreditna računa 2020. i 2023. sa lažnim brojem socijalnog osiguranja, navodi se u optužnici.

Za prvobitne optužbe predviđena je zatvorska kazna od preko 30 godina.

Nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivice, Kif se suočava sa maksimalno sedam godina zatvora i novčanom kaznom do 500.000 dolara, prema sudskim zapisima.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: