Potraga za devojčicom, koja je nestala u utorak u Banjskom Polju kod Bora, nastavljena je i peti dan, a razmatra se pretraga Borskog jezera koje se nalazi u blizini. Nadletanje helikoptera unelo je juče dodatnu pometnju među meštanima, koji su izašli da bi posmatrali letelice u niskom letu.

Jedan helikopter je sporo obletao oko pojate gde je Danka viđena poslednji put i iznad obližnje šume. Drugi je nadletao oblast između mesta nestanka do Borskog jezera. Nakon što su pripadnici specijalističkih timova za spasavanje Sektora za vanredne situacije iz Beograda i Novog Sada, koji su zajedno sa ostalim pripadnicima MUP detaljno pretražili ovdašnji tunel, podzemne kanale i šahte, dužine od oko 4,5 kilometra u rejonu imanja Dragomirovića , Dankinih dede i babe po majci, i nisu našli ni jedan jedini trag da je devojčica kojim slučajem tu bila, Borsko jezero je, vele upućeni, i najlogičniji izbor za pretragu.

Preko brda, jezero je na nekih četiri i po kilometra vazdušnom linijom, a asfaltnim putem nešto više od šest kilometara i, premda, postoji bojazan da dete nije moglo samo dotle da dođe, nije isključena ni ta mogućnost. U slučaju pretrage Borskog jezera, koje je veštački stvoreno pre šest i po decenija, u celu potragu bi morala da bude uključena i Ronilačka jedinica Žandarmerije, jer ova akumulacija zauzima površinu od 79 hektara, ima i do 12 miliona kubika vode, a na pojedinim mestima je duboka i preko 50 metara. Zasad nema naznaka u kom bi se još smeru potraga za devojčicom mogla odvijati. Policija, osim oskudnih saopštenja, nikakve zvanične informacije ne daje, ali policijske patrole i dalje obezbeđuju dvorište iz kojeg je dvogodišnja Danka Ilić nestala.

Foto: MUP

 

 

Posle pet dana potrage, i dalje nema nikakvog traga u vezi sa nestalom devojčicom. Iako su policijske snage još uvek prisutne u širem rejonu Banjskog Polja, u toku jučerašnjeg dana primećena je i pojačana kontrola saobraćajnih patrola MUP na putevima između Bora i ovog prigradskog naselja. Prethodnih dana je pretraženo 10 kvadratnih kilometara oko kuće ispred koje je devojčica nestala, u pretrazi je učestvovalo više od 500 policajaca, spasilaca i dobrovoljaca, a pretražen je i kanal ispod kuće koji vodi do rudničkih postrojenja.

Iz dvorišta je, kamionima gradske čistoće, nakon što su na terenu neprekidno radile tri radne mašine, izneta velika količina raznog otpada. Upravo je taj teren, kažu upućeni, i raščišćavan kako bi se omogućio pristup tunelima i šahtovima u tom rejonu. I dok su oči javnosti uprte u majku Ivanu, koja je devojčicu i poslednji put videla i koja je, prema nezvaničnim saznanjima veštačenja njenog telefona, obrisala mnoštvo poruka i evidenciju poziva, otac nestale devojčice, Miloš, ispitan je na poligrafu i prošao je poligrafsko testiranje. Majka devojčice, Ivana, ne može da bude ispitana na poligrafu jer je trudna.

Foto: Novosti

 

 

Policija je sa njom u čak četiri navrata prolazila kroz svaku informaciju koja je stigla do njih u istrazi nestanka male Danke, budući da je ona i poslednji put 26. marta videla devojčicu. Ivana je zajedno sa policijom prekjuče obišla mesto gde je u utorak dovela svoje dvoje dece, trogodišnjeg sina i dvogodišnju kćerku, kako bi se uradila detaljna rekonstrukcija kretanja i proverila sva saznanja i informacije. Roditelji će, saznajemo, i nadalje biti ispitivani na razne okolnosti i informacije, do kojih se dođe tokom potrage za devojčicom i dok se ne razjasne sve okolnosti i sazna sudbina deteta.

U nedostatku bilo kakvih zvaničnih informacija odmah su se po čaršiji "razvila" i brojna govorkanja o navodnoj prodaji deteta, lošim porodičnim odnosima, koje su u više navrata demantovale neke od komšija u Boru, do raznih teorija zavera koje su ovu tešku dramu učinile još težom i mračnijom. Jedni kategorički tvrde da je dete oteto, drugi, pak, odbijaju i da veruju u tu mogućnost, ali su svi jednako zabrinuti i sve ih muči isto pitanje: gde je Danka? Ova devojčica, smeđe kose, braon očiju i visine oko 85 centimetara, koja u maju puni dve godine, nestala je u utorak oko 13.45. U trenutku nestanka na sebi je imala ljubičaste pantalone, maslinastozelenu jaknu i kosu vezanu u rep, isto kao i na fotografiji koju je objavila ujna Jovana na društvenim mrežama, apelujući da se dete nađe i koja je jedna od tri koju je Dankina majka navodno načinila tog dana.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".