Tokom sna naš organizam se obnavlja, hrana se vari, kalorije gube, a mi se punimo energijom za dan koji je pred nama. Milioni ljudi pati od nedostatka sna i upravo bi to moglo da utiče na brže starenje, ali i rizik od razvoja različitih bolesti.

Autorka studije Leoni Batler sa Karolinska Institua u Stokholmu želeo je da otkriije kakvu ulogu navike (ne) spavanja i rutine utiču na naš prirodan proces starenja. Istraživači su upitali 429 ispitanika da ocene koliko se mlado ili staro osećaju u odnosu na svoje realne godine, a zatim su iskaze uporedili sa njihovom rutinom spavanja.

Oni koji su imali kvalitetan san svake noći ocenilu se sebe u proseku 5,8 godina mlađim. Analiza je pokazala da je svaka nemirna noć u prethodnom mesecu bila jednaka osećaju tri meseca starijim. Oni najumorniji sebi su dodavali deceniju više.

"Izuzetao pospanost bilo je povezano sa osećanjem deset godina starijim. U našim 30-im godinama i kasnije, razlika između toga koliko imamo godina i osećaja postaje sve izraženija", navela je dr Leoni Batler dodajući da dokazi ukazuju na to da nedostatak sna ubrzava biološko starenje oštećujući DNK, pirenosi za Sun health zdravstveni dopisnik Sem Blančard.

Naš neurolog prim. doktor Slavko Janković ranije je za K1 napomenuo da je idealno spavati između sedam i osam sati u kontinuitetu, ni manje ni više, jer sve ispod ili preko toga skraćuje život, pokazale su statistike.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".