Tokom vanrednog obraćanja, predsednik je izneo u javnost dokumenta vezana za Rio Tinto.

Osam dokumenata, u periodu od 2004. do 2009. godine, su rešenja kojima se odobravaju istraživanja preduzeću Rio Sava iz Beograda, kao i širenje granica istražnog prostora.

Deveti dokument - po rečima predsednika ključnog dokumenta - donet februara 2012. godine kojim se preduzeću odobrava izvođenje radova za tehnološka ispitivanja u polu-industrijskom kapacitetu metodom bušenja bušotina velikog obima kod Loznice na osnovu prethodnih istraživanja.

Foto: J. Ilić

 

''Ovo je prvi i jedini dokument do sada koji suštinski dozvoljava bilo kakvo bušenje i pravljenje bušotina'', izjavio je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić se takođe osvrnuo i na memorandum iz 2017. koji je neobavezujući.

''Stav 2 kaže: Memorandum odražava stavove i namere strana da sarađuju, izražene u dobroj veri, ali bez stvaranja obaveza'', objasnio je Vučić.

Predsednik je pročitao deo iz strategijskog dokumenta iz 2012. godine i naveo da je bitno skrenuti pažnju na to da je u pitanju sigurna eksploatacija litijuma i borata.

''Kako stvari stoje, i o čemu se radi. Srbija ima, na području više naseljenih mesta, između Loznice i Krupnja, velika nalazišta jadarita. Jedan od 26 minerala u okviru jadarita je i litijum. Litijum je nezamenljiv u izradi litijumskih baterija za električne automobile. Počela je velika trka u celom svetu za litijumskim nalazišzima. U toj trci prednjači NR Kina, pa SAD i EU. Rio Tinto je trebalo da uloži 450 miliona, do sada su potrošili 350 miliona. Mi u onom trenutku zbog bušenja koje je tamo obavljeno na osnovu dokumenta iz 2012. godine nemamo tamo ništa, tek ostaje da se uradi najveći deo'', objasnio je Vučić.

Dodao je i da će u narednih nekoliko dana boraviti u selima pogođenim ovim ugovorom.

''Idem hladne glave da čujem ljude, da vidimo šta možemo da dobijemo, a šta da izgubimo. Bez ikakvih rešenja, već da čujemo šta može da se uradi'', izjavio je Vučić, dodajući da želi da razgovara sa narodom i lokalnim vođama.