- Švedska se vratila kući - rekao je Kristerson, prenosi švedski javni servis SVT.

Švedska je podnela zahtev za članstvo u NATO-u u maju 2022. godine, a njen ulazak u Alijansu blokirala je Mađarska zbog toga što je Stokholm kritikovao stanje vladavine prava u toj zemlji.

Mađarski parlament je ratifikovao švedski zahtev za članstvo u NATO-u krajem februara, a 5. marta zakon je potpisao mađarski predsednik.

Pre toga je Kristerson posetio Budimpeštu kada je potpisan sporazum o mađarskoj kupovini četiri švedska borbena aviona.

Foto: Tanjug/AP

 

"Švedska u NATO dobila garanciju slobode i sigurnost"

Švedska je zauzela zasluženo mesto u NATO iza štita člana 5, ultimativne garancije naše slobode i sigurnosti, rekao je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

- Pristupanje Švedske alijansi pokazuje da naša vrata ostaju otvorena. Niko ne može da ih zatvori. Svaka nacija ima pravo da izabere svoj put i mi svi biramo put slobode i demokratije - izjavio je Stoltenberg, objavljeno je na sajtu NATO-a.

Foto: Tanjug/AP

 

On je dodao da će Švedska pomoći izgradnju još jačeg NATO-a u kritičnom trenutku za evroatlansku bezbednost.

- Pridruživanje NATO-u je dobro za Švedsku, dobro za stabilnost na severu i dobro za bezbednost čitave Alijanse - kazao je Stoltenberg.

On je istakao da Alijansa ne planira da povećava broj članica koje koriste nuklearno oružje, ni pozicioniranje novih borbenih grupa u Švedskoj.

- Ne planiramo da povećavamo broj zemalja NATO-a sa nuklearnim oružjem - rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom u Briselu, prenosi švedski javni servis SVT.

Stoltenberg je naveo da NATO stalno analizira svoj stav o konvencionalnim snagama, dodavši da trenutno "nema planova za borbene grupe u Švedskoj, poput onih u baltičkim zemljama".

Istakao je da će članstvo Švedske i Finske u NATO-u "pozitivno uticati na čitavu Alijansu, ali posebno na nordijske i baltičke zemlje".

BONUS VIDEO: