Nepoznati počinitelj predat je Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Podsetimo, čuvena statua iz mostarskog parka nestala je 3. marta, a kako je policija utvrdila, statua legendarnog Brusa Lija je testerom odvojena od postolja i ukradena

Ovaj događaj je izazvao brojne osude, kritike, komentare i buru reakcija u javnom prostoru, jer je čuvena statua u najvećem hercegovačkom gradu postala svojevrsna atrakcija. Tako je mnogima neizbežno bilo fotografisanje s likom legendarnog junaka borilačkih veština u Mostaru, kako za trajna sećanja tako i za društvene mreže, zbog čega je bivao tema i svetskih medija.

 

 

Inače je kip Brusa Lija postavljen u velikom gradskom parku na inicijativu mostarskog književnika Veselina Gatala i Nine Raspudića, koji trenutno obavlja dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru.

Autor bronzane statue je zagrebački akademski kipar Ivan Fijolić, a spomenik je u više navrata bio meta vandala koji su ga nekoliko puta oštetili, pa su ga gradske vlasti ranije uklanjale zbog sanacije i dorade.

Brusa Lija kritičari i borilački majstori smatraju najuticajnijim majstorom borilačkih veština svih vremena i ikonom pop kulture 20. veka, koji je premostio jaz između Istoka i Zapada, a svetski mediji su postavljanje njegove statue u Mostaru ocenili značajnom simbolikom u procesu posleratnog pomirenja.

BONUS VIDEO: