Došlo je doba godine kada se mnogi od nas pripremaju za prolećnu sezonu tako što izlaze u svoje vrtove i uređuju ih. I dok kopajući često nalazimo zanimljive stvari, zamislite da nađete staro, neotkriveno atomsko sklonište, piše britanski Miror.

Žena po imenu Beks i njen partner nedavno su uređivali svoj vrt kada su pronašli tajni tunel. Beks je na TikToku objasnila da ga nije otkrila pre zbog ‘velike debele ploče’ koja ga je prekrivala. Ali, nakon puno kopanja ona i njen partner konačno su probili prolaz.

Kada su ušli u staro sklonište, zaprepašćeni vlasnici kuće pronašli su zamke za pacove, staklene boce i staru keramiku.

- Bilo je i puno zarđalih stvari i mnogo pauka - dodala je Beks i otkrila: - Proučili smo istoriju toga. Bilo je to sklonište za sve lokalne majke i njihovu decu. Nekoliko meštana nam je reklo da je tamo nekoliko godina nakon što smo se uselili. Bilo je skriveno ispod debele ploče pokraj stabla. Izlazi na dnu puta, ali taj je kraj zapečaćen. Dakle, jedini je ulaz i izlaz iz našeg vrta. 

@bexh5 Finding an Air raid shelter in our garden. Part 3 - The video tour. We added the lights to save carrying torches. 😊#airraidshelters #wartime #history #england #coolplaces #fyp ♬ Good Times - Bruno Boe

Bex je dodala kako je postojalo veliko interesovanje fotografa koji su hteli da snime prostor, a par je odlučio da doda svetla unutra. Iako su mnogi vlasnicima predložili da prostor pretvore u prostor za druženje, igraonicu ili dom za iznajmljivanje, oni kažu da ne planiraju puno toga da menjaju.

- Ionako zapravo ne želimo previše da ga menjamo. To je neverovatan deo istorije - rekla je Beks.

Otkriće je postalo viralno na internetu i hiljade korisnika su reagovale. Jedan tiktoker je rekao: "Molim te, reci mi da si ovo zadržala. Sada i ja želim da prekopam svoj vrt da ga nađem". "Ovo je stvarno super - voleo bih da nađem nešto slično u svom vrtu", dodao je drugi. Treći je napisao: "Kakvo sjajno otkriće. Tako korisno."

BONUS VIDEO: