Psihijatar je doktor medicine što znači da je to osoba koja je završila medicinski fakultet i specijalizaciju iz psihijatrije. Oni obično rade u bolnicama i mogu imati ležeće pacijente na odeljenju. Oni su ti koji uspostavljau dijagnozu i propisuju farmakoterapiju.

To pravi ključnu razliku između nje i ovih profesija, još jedna razlika  koja se često pominje je da su na psihijatriji uglavnom teži slučajevi. 

Psihoterapija je proces pomoći i samopomoći koji se odvija razgovorom. Za korišćenje psihoterapije nije potrebgna nikakva dijagnoza. Edukacija iz psihoterapije traje najmanje četiri godine i uglavnom je završavaju lekari, psiholozi, sociolozi, pedagozi.

Postoji individualna i grupna psihoterapija sa više prava i pstupa. Oni se koristre u lečenju velikog broja mentalnog poremećaja i smatra se efikasnim. 

Foto: Profimedia

 

Psiholog je završio studije iz psihologije i pretežno se bavi zdravim ljudima. Nakom završenih sturdija ne stiču zvanje psihotarapeuta već je potrebna dodatna edukacja nakon diplomiranja.

Često su angažovani u zdravstvenim ustanovama, školama, vrtićima, kompanijama kao podrška. Psiholozi su kvalifikovani za izvođenje psiholoških testova i procena. 

Savetnici su ljudi koji nisu kvalifikovani za bavljenje psihoterapijom ali za koje je takođe neophodna edukacija. To su motivacioni treneri i karijerno savetnici. 

(Magazin Novosti)

BONUS VIDEO: