Zelenkasta odnosno zelenkasto - siva boja jeste vizuelni dokaz gvođže sulfida, hemijskog jedinjenja koje se stvara između žumanca i belancca. A nastaje jer gvožđe iz žumanca reaguje na vodonik- sulfid iz belnaca kada je jaje prekuvano.

Tako pripremljeno jaje može da se jede, piše Huffington post.

Zeleni prsten može da bude uzrokovan i velikom količinom gvožđa u vodi za kuvanje, navodi se na extension.umn.edu gde se takođe ističe da zeleni krug nije opasan po zdravlje.

Foto: Shutterstock

 

Međutim, predugo kuvanje jajeta pogoršava svarljivost proteina koje sadrži i smanjuje njegov kvalitet.

Ako želite da jaje bude meko kuvano, ubacite ga u vrelu, ali ne i proključalu vodu, a zatim ih od momenta ključanja kuvajte oko četiri i po minuta. Sklonite ih sa ringle i ostavite da odstoje jedan minut.

Jaja nikada ne kuvatje kada ih uzmete direktno iz frižidera, već sačekajte da budu sobne temperature.

Ukoliko želite tvrdo kuvana jaja, ona treba da se kuvaju osam minuta od trenutka ključanja voda, poželjno je da ih nakon toga potopite u u hladnu vodu, jer se tako olakšava skidanje ljuske.

BONUS VIDEO: