Na spisku se nalazi 15 igrača:

Aleksa Avramović, Aleksa Radanov, Aleksa Uskoković, Balša Koprivica, Vanja Marinković, Dejan Davidovac, Dušan Beslać, Dušan Ristić, Luka Mitrović, Marko Gudurić, Nikola Đurišić, Ognjen Dobrić, Ognjen Jaramaz, Uroš Trifunović i Filip Petrušev.

 

 

Košarkaš Crvene zvezde Luka Mitrović biće kapiten reprezentacije Srbije u utakmicama protiv Finske i Gruzije, saopštio je danas selektor Svetislav Pešić.

Mitrović (30), će u petak od 20 časova u dvorani "Aleksandar Nikolić" imati debi u novoj ulozi protiv Finske, a zatim će predvoditi reprezentaciju i tri dana kasnije protiv Gruzije u Tbilisiju.

Košarkaš Crvene zvezde će nositi traku u odsustvu prethodna dva kapitena, Bogdana Bogdanovića koji nije u mogućnosti da igra jer je član NBA kluba Atlante, dok Pešić nije ni pozvao Vladimira Lučića koji je sa trakom predvodio "orlove" na Evropskom prvenstvu 2022. godine.

 

 

Luka Mitrović je od najmlađih dana veran nacionalnoj selekciji - sa kadetima je 2009. osvojio bronzu na Evropskom prvenstvu za igrače do 16 godina, sa juiorima dva srebra, evropsko i svetski 2011. godine.

 Od 2013. je pozivan u seniorsku reprezentaciju Srbije.

Podsetimo, Srbija će započeti kvalifikacije protiv ekipe Finske 23. februara u hali "Aleksandar Nikolić" od 20 časova, a potom će se sastati sa selekcijom Gruzije u Tbilisiju 26. februara u 18 časova.

 

Kvalitetne pripreme za Pariz 2024 su nemoguće

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić rekao je danas na okupljanju ekipe pred mečeve protiv Finske i Gruzije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, da je prioritet plasman na šampionat sledeće godine, kao i da će kroz te dve utakmice videti na koga od igrača može da računa za Olimpijske igre.

- Ovo je naše prvo okupljanje posle Svetsko prvenstvo u Manili, verovatno i poslednje do Olimpijskih igara. Prioriteti su najvažniji, znamo zašto smo se skupili, to je EP 2025, ali naravno da uvek tamo negde stoji zbog nemogućnosti kvalitetnih priprema za Pariz 2024 i da vidimo šta možemo od ovog okupljanja i kroz ove dve utakmice da dobijemo za Olimpijske igre - rekao je Pešić. 

Naveo je da su Finska i Gruzija dve različite ekipe, sa dva različita stila.

- Finci su napravili veliki napredak i kroz struku i kroz igrače. Uvek je drugačiji osećaj svih ekipa, ali i reprezentativni. Moramo da radimo na odbrani od tranzicije, Gruzija je drugačija ekipa, sa Šengelijom i ovim iz Tenerifea Šermadinijem, dobili su novog stranca, novog selektora, našeg Aleksandra DŽikića, igraju "insajd košarku - rekao je Pešić.

Pešić je dodao da je osim 15 pozvanih igrača imao u planu i Nikolu Milutinova, Stefana Jovića, Alena Smailagića, Nikolu Topića, ali i Tristana Vukčevića.

- Odredili smo 15 igrača, na neke nismo mogli da računamo, hteli smo da tu budu i Milutinov i Topić, ali zbog povreda nisu mogli. Hteli smo da uključimo i Tristana Vukčevića iz Partizana, ali on tek idućeg meseca puni 21 godinu i tek od sledećeg meseca po pravilima FIBA može da igra za našu reprezentaciju - rekao je Pešić na prvom treningu po okupljanju reprezentacije. 

BONUS VIDEO: