Retko kome se dopada fotografija iz ličnog dokumenta. Često poželimo da se malo osmehnemo, ali prilikom fotografisanja dobijemo smernice da budemo ozbiljni i da skinemo naočare, ukoliko ih nosimo. Mnogima to smeta, a zapravo se radi o pravilu koje ova procedura zahteva. Kada se fotografišete, vaše lice je očitano i premereno, a kao takvo upisano je u biometrijski čip koji sadrži pasoš ili lična karta.

Reč je o "matematici vašeg lica" koja je izračunala razmak između dva oka, razmak od vrha nosa do brade, visinu nosa i slično. Sigurno vam se nekada desilo da vam zaposleni traže da podignete glavu prilikom fotografisanja. Uz pomoć tog jedinstvenog algoritma, vaše lice je prepoznatiljivo na svim skenerima u svetu. Nošenje naočara, osmeh ili namigivanje smanjuju efikasnost korišćenog algoritma.

Mnogi aerodromi širom sveta poseduju tzv. elektronske kapije kroz koje putnici prolaze. Tada putnik treba da pogleda u kameru koja skenira lice i automatski upoređuje sa biometrijskim podacima u vašem pasošu. Ukoliko se neka od "mera" ne poklopi, može da nastane problem, jer nijedna država neće da pusti putnika koji putuje pod lažnim identitetom.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".