Ruski opozicionar Aleksej Navaljni umro je u zatvoru, saopštilo je Regionalno odeljenje katzneno popravne službe.

Otac Alekseja Navaljnog bio je oficir Sovjetske armije, a majka ekonomista. Navaljni je odrastao u raznim garnizonskim gradovima u okolini Moskve, ali je leta provodio sa bakom po ocu na selu blizu Černobilja, Ukrajina. Nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani Černobilj u aprilu 1986. godine, Navaljnijevi rođaci su evakuisani iz tog područja, ali ne pre nego što su bili svedoci pokušaja sovjetskih vlasti da prikriju katastrofu.

Politički angažman

Godine 2004. osnovao je građanski pokret Odbor za zaštitu Moskovljana, građanski pokret protivnika korupcije i kršenja prava građana. Godinu nakon toga podržao je Omladinski pokret DA! i bio koordinator projekta Policija s ljudima. Godine 2006. koordinirao je projektom Političke rasprave, bio glavni urednik programa TVC, moderator debata Gajdar-Bagirov i Kononenko-Latinina, o kojim su ruske novine kasnije i pisale.

Foto: Tanjug/AP

 

Dana 23. juna 2007. postao je suosnivač pokreta Narod. Godinu nakon toga je osnovao javnu organizaciju Unija manjinskih dioničara koja se bavi zaštitom prava privatnih ulagača i koja radi na problemu povećanja transparentnosti troškova monopola. Godine 2009. bio je savetnik guvernera regije Kirov, bivšeg vođe Saveza desnih snaga, Nikite Belihog.

Neslaganje sa Putinovim režimom

Navaljni je popularizirao internet-mim "stranka lopova i varalica" upućen Putinovoj partiji. Ovu je frazu prvi put izgovorio 2. februara 2011. u eteru radio-stanice Finam FM. Ubrzo nakon toga, advokat Shota Gorgadže napisao je na svom blogu da su neki uvređeni članovi stranke spremni na tužbu, te da im je on spreman pomoći u tome.

Kao odgovor na to, Navaljni je 15. februara objavio anketu na svom blogu, gde je čitaocima postavio pitanje "Da li je Ujedinjena Rusija stranka lopova i prevaranata?". U istraživanju je učestvovalo gotovo 40 hiljada ljudi, a 96,6% njih odgovorilo je pozitivno.

Foto: Tanjug/AP

 

Predsednički izbori 2018. 

Sredinom decembra 2016. Navaljni je objavio da planira da učestvovuje na ruskim predsedničkim izborima 2018, te je ubrzo nakon toga objavio program i počeo okupljati pristalice.

Putem interneta je organizovao skupljanje potpisa za njegovu nominaciju, te je istovremeno regrutovao volontere za rad u njegovom timu. Sredstva je prikupljao preko crowdfundinga.

Foto: Tanjug/AP

 

Nepoznata osoba mu je 27. aprila u Moskvi bacila kaustičnu sodu u lice, usled čega je Navaljni zadobio hemijsku opekotinu kod desnog oka s delimičnim gubitkom vida. Nakon desetak dana je operisan u Barseloni.

Dana 30. aprila REN TV objavio je video napada, ali usled nedostatka dokaza i neusešne identifikacije počinioca niko nije odgovarao.

(Alo)

BONUS VIDEO: