U pismima se nalaze odlomci iz njegovog manifesta koji je napisao pre nego što je izvršio najveće masovno ubistvo u modernoj istoriji Evrope, usmrtivši vatrenim oružijem 77 osoba u isplaniranom napadu izvršenim 22. jula 2011. godine.

Pismo koje je poslao "Suport Group" organizaciji, a koja brine o preživelima i porodicama žrtava napada, čini osam stranica "bele propagande". Slične poruke je već slao i mladom ogranku norveške Radničke partije čiji su članovi bili meta napada, kao i norveškim parlamentarcima.

Norveški političar Torbjorn Vereide je među onima koji su dobili pismo.

- Dobio sam pismo i bilo mi je veoma neugodno. Apsurdno je da vam neko ko je uperio oružje u vas sada šalje pismo - kazao je on.

Država je već odlučila da Breiviku onemogući svaku komunikaciju sa spoljašnjim svetom  zbog zabrinutosti da bi mogao da stekne istomišljenike. Do 2016. godine poslao je i primio oko 3.000 pisama.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Breivik je 2011. godine izveo najsmrtonosniji napad u Norveškoj od Drugog svetskog rata. On je 22. jula te godine postavio bombu u kombi u Oslu, a u eksploziji je poginulo osam ljudi, dok je povređeno nekoliko stotina.

Potom je 40 kilometara severozapadno od Osla na malom ostrvu Utoya prerušen u policajca otvorio vatru na mlade članove norveške Radničke partije i tada ubio 69 osoba. Oko 500 ljudi je preživelo.

Podsetimo Breivik je dobio maksimalnu zatvorsku kaznu u toj zemlji i od 21 godinu zatvora. NJegov napad okarakterisan je kao teroristički akt.

(Klik.ba)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".