- Možemo da vidimo da je jutros medved Uroš nevoljno provirio napolje iz pećine - uskoro mu se servira doručak, a medved Miša je malo stariji i nevoljniji - on kasnije izlazi - rekao je biolog Kristijan Ovari za Tanjug.

Na Sretenje se, prema tradiciji, susreću leto i zima i, kako se veruje, ako tog dana medved ugleda svoju senku, uplaši se, vrati u pećinu, ponovo zaspi i zima traje još šest nedelja. Ako, pak, ne vidi senku, zimi se bliži kraj.

- Medved se još uvek nije uplašio svoje senke, nije se vratio u jazbinu i to je znak da nam proleće dolazi. O tome svedoči i ovo fantastično vreme, a i meteorolozi kažu da neće biti još ozbiljnijih mrazeva, osim ako 'baba Marta' ne pokaže zube - rekao je Ovari.

Foto: Milena Anđela

 

Prema njegovim rečima, sada nije teško predvideti prognozu sa modernim tehnologijama, međutim, "medvedi koriste mnogo starije i mnogo sigurnije metode - oni osećaju kakvo vreme dolazi".

On kaže da je "mala tajna" da u zoološkom vrtu medvedi zapravo nikada ne spavaju zimski san, jer imaju stalnu dostupnost hrane i nisu prinuđeni da hiberniraju.

- Mi moramo svaki dan doći da nahranimo životinje. Pozivamo vas da i tokom praznika dođete u Beozoo vrt do 17 časova i 30 minuta - rekao je Ovari.

BONUS VIDEO: