Šef iskopavanja sa Oksforda rekao je kako stručnjaci pretpostavljaju da se radi o belancetu i žumancetu koji su spojeni u tečnost.

CT je pokazao tečnost, kao i mehurić vazduha. Skeniranje je obavljeno pre nekoliko meseci kako bi se razjasnilo kako se jaje, verovatno kokošje, može najbolje sačuvati.

Jaje je navodno pronađeno u jami ispunjenoj vodom iz koje se nekada crpila voda za proizvodnju piva, a pretpostavlja se da je tamo ostavljeno između 270. i 300. godine.

 

 

Neprijatan miris

Ostala jaja koja su takođe tamo otkrivena razbila su se nakon dodira sa vazduhom - pojavila se tečnost prodornog sumpornog mirisa.

- Jaje ima ogroman istraživački potencijal - rekao je Bidulf.

Dugo sačuvano jaje otvara pitanje kako se ovakvi predmeti mogu sačuvati, ali i koja vrsta kokoški je posredi. Pored toga, postavlja se i pitanje o držanju i korišćenju kokoški i ptica u rimsko doba.

Osim jaja, tokom iskopavanja od 2007. do 2016. pronađena je i retka korpa u kojoj je možda bio i hleb. Bidulf je rekao da je moguće da su predmeti stavljeni u jamu kao ponuda podzemlju u sklopu pogrebnog obreda.

(Indeks.hr)

BONUS VIDEO: