- Tite, brate, Tite... Tite mog dragog, sve najlepše bilo, ovo danas ne valja... - glasio je jedan od odgovora kad su pitali Bosance kakva im je Juga bila i čega se najrađe sećaju iz Jugoslavije.

Svakom je svoja mladost najlepša, pa makar bila i u oskudnim i teškim vremenima, ali video-anketa na temu Jugoslavije posle svih sukoba i ratova pružila je odgovore koje niko nije očekivao.

Snimljena je u BiH, pre skoro 10 godina, a evo zašto ju je pogledalo više od milion ljudi.

- Kakva je bila država, fina, stabilna, slobodna... Sećam se slobode, mogao si da spavaš diljem čitave Jugoslavije ne bojeći se ljudi, nije bilo pljačke, koliko si radio, toliko zaradio, bilo više reda i discipline, zakoni se poštovali... Najlepše mi bilo u životu, Tite se sećam, poslova, rada - ispričao je jedan penzioner a posle njega i mlađa žena koja veli da se malo seća ali dobro nam je bilo svima.

"U Trst smo išli ko na Ilidžu"

- Išlo se na more, sad narod nema ništa, sve je bilo bolje nego sad... Ja sam za vreme Jugoslavije obišao 45 zemalja, a u ovoj nigde... U Trst smo išli ko na Ilidžu, eno pasoša... imam 5 starih jugoslovenskih, nema slobodne strane, nemaš đe udarit’ štambilja... Nekad smo se čudili kad neko napravi manjak u preduzeću a danas kaže ubio nekog...

- Gde sam putovao? Gde sam ja poželeo, pasoš vredeo, svud po Evropi, mi smo đeca Jugoslavije, nikad se zaboraviti neće, Titinu smo penziju zaradili a sad 300 maraka penzije sa 40 godina staža... A za vreme onog nenarodnog komunističkog režima leti s decom na more, zimi na planinu - seća se stariji gospodin.

- Naš pasoš vredio svukuda... Ja sam s našim Juginim pasošem onim crvenim obišao čitavu Evropu, od Španije, Portugalije, Italije, Švicarske, pa Nemačka, Poljska, Češka pa ceo Bliski istok... Ono što bih potrošio na Jadranu za 7 dana, ja bih u Turskoj bio mesec i po... - veli drugi.

Krađa nije bilo, vrata se nisu zaključavala...

- Nije bila stroga policija nego se poštovao zakon. Nisi morao vrata da zaključaš, mogao si pored ceste spavati, niko te ne dira... Nije bilo krađa a policija se poštovala, poštovanje... nivo strog

’Ajmo na kafu u Dubrovnik!

- Sede u kafani i u 12 naveče kažu ’ajmo na kafu u Dubrovnik, sednu i za Dubrovnik na kafu a ujtru u 8 dođu u firmu... Iz kafane smo išli uveče u 11 na voz pa za u Beograd, Suboticu, Novi Sad...

Drugo mišljenje

U moru gotovo identičnih mišljenja, bilo je i jedno potpuno različito - jednog čoveka koji je kazao da oni koji danas plaču za tim vremenima u stvari naivno plaču za svojom mladošću, te da ni tada nisu svi živeli bajno a da se društvo isto tako delilo na klase od kojih je najpovlašenija bila ona komunistička i oni koji su bili šlanovi KP Jugoslavije.

Na more i putovanja išlo se, veli, kom su i majka i otac radili, a kod koga je radio samo otac to baš i nije bilo tako lako i moguće.

(Kurir/Youtube Source.ba)

BONUS VIDEO: