U našem narodnu postoje brojna verovanja kad je reč o običajima i veri. Međutim, jako je važno razlikovati šta je pravilo crkve, a šta se u pravoslavlju zadržalo iz paganskih rituala. 

Pravoslavni kalendar ispunjen je svetiteljima koji su obeležili istoriju i postali od velikog značaja za pravoslavlje. Međutim, brojna domaćinstva veruju da će im se nešto jako loše dogoditi ako rade na praznik koji je obeležen crvenim slovom. 

Sutra, 12. decembra proslavljamo Sveta Tri Jerarha, odnosno svetitelje Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog, a svaki od njih ima svoj dan praznovanja u mesecu januaru. 

Ovaj zajednički praznik sva tri svetitelja ustanovljen je u XI veku u vreme cara Aleksija Komnena zbog rasprave u narodu oko toga koji je od ove trojice svetitelja najveći. Sveti Vasilije Veliki je poznat kao veliki svetovni i duhovni učitelj crkve. Sveti Grigorije Bogoslov je i prozvan kao bogoslov jer je nenadmašno tumačio dogmu, a sveti Jovan Zlatousti je upamćen kao nedostižan propovednik Jevanđelja, zbog čega je tako i nazvan.

Razgovarali smo sa etnologom Ivom Radović i teologom Jovanom Blagojevićem koji su svojim izlaganjem u video intervjuu za "Nportal.rs" otkrili šta je pravilno činiti na crveno slovo, kao odgovor na dilemu da li je greh tada raditi. Za njih je srž tog pitanja drugačiji od rešenja koji većina nas očekuje i ne dobija se pukim odgovorom - da, greh je raditi ili ne, nije greh raditi. 

- Kao hrišćani, padamo često u istu zamku u koju su upali Jevreji iz doba Starog zaveta i iz Hristovog vremena. To znači da nam je pitanje da li na određeni dan ne treba raditi postalo važnije od verskog, duhovnog života. Hristos je, kada su ga kritikovali što leči subotom, jasno rekao: "Pa, ljudi, subota je stvorena radi čoveka, ne čovek radi subote!" Drugačije rečeno, on kaže da je nama kroz te "neradne dane" data prilika da postanemo ljudi, a postajemo ljudi u zajednici sa Bogom. Tako da bih ja okrenuo to pitanje da li je greh raditi na crveno slovo. Pre bih rekao da je greh ne raditi na crveno slovo, a pri tome provesti dan u lenstvovanju, ne setiti se ni Boga ni drugog čoveka, niti otići na bogoslužbeno sabranje i slično - kaže Blagojević. 

Poslušajte kroz sledeći snimak detaljnije o ovoj temi, a saznajte i koja je uloga brojanica i crvenog konca: