- Susreo sam se sa švedskim kolegom, ministrom, mnogo puta i rekao mu - uradi nešto da obnovimo poverenje. U suprotnom, ne možemo ništa da garantujemo. Ono što smo mogli da garantujemo, uradili smo. Stavili smo ovo pitanje u parlament, sa jasnom porukom da vlada podržava ratifikaciju - istakao je Sijarto u petak tokom poeste SAD, prenosi MTI.

Mađarska vlada je oduvek bila "iskrena kada je reč o njenoj strategiji i ciljevima", dodao je Sijarto, govoreći na američkom univerzitetu Harvard u Bostonu.

Sijarto je takođe rekao, gostujući na Političkom institutu Kenedi, da je finansijski paket za Ukrajinu, usvojen na nedavnom samitu EU, izašao u susret mađarskim uslovima za podršku paketu.

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

 

Podsetimo. glasanje na nedavno održanoj vanrednoj sednici mađarskog parlamenta o ratifikaciji sporazuma o pristupanju Švedske NATO se nije održalo. Kako je saopštio potpredsednik parlamenta Šandor Ležak, na sednici nije bilo kvoruma. 

Frakcija vladajuće partije „FIDES – Mađarska građanska unija“, koja ima većinu u parlamentu odbila je da učestvuje na sednici kojoj su prisustvovali samo predstavnici opozicionih partija, prenosi Sputnjik. 

Krajem januara turski parlament odobrio je zahtev Švedske za članstvo u NATO, nakon višemesečnih razmatranja.

BONUS VIDEO: