Kako javljaju lokalni mediji, bivši predsednik Čilea stradao je u ovom padu letelice, a pored njega u helikopteru je bilo još troje ljudi.

- Bivši predsednik bio je u helikopteru sa članovima porodice. Nakon što se letelica srušila, tri osobe su uspele da izađu otkačivši pojaseve, ali četvrta osoba, bivši predsednik Pinjera, ostala je u oštećenoj letelici i nestala - navodi radio stanica Biobio.

Helikopter se prema nezvaničnim informacijama srušio na jugu Čilea zbog kiše i loše vidljivosti svega nekoliko minuta nakon poletanja.

Rojters navodi da su tri izvora potvrdila da je Pinjera poginuo u nesreći.

Foto: Tanjug/AP

 

Ko je bio Sebastijan Pinjera?

Migel Huan Sebastijan Pinjera Ečenike, kako glasi puno ime ovog čoveka, bio je predsednik Čilea. Pobedio je u drugom krugu izbora u januaru 2010. godine a funkciju je preuzeo 11. marta iste godine. On je poznati ekonomista, biznismen, bivši senator, i lider Koalicije za Promene.

Pinjera je rođen u Santijagu kao treće od petoro dece Magdalene Ećenikue Rozas i Hosea Pinjere Karvalja, koji je bio čileanski ambasador u Belgiji i Ujedinjenim nacijama. Oženjen je Sesilijom Morel Montes sa kojom ima petoro dece.

Diplomirao je ekonomiju na Katoličkom univerziteu Čilea, a kao Fulbrajtov stipendista nastavio je školovanje na Univerzitetu Harvard. Nakon doktoriranja na Harvardu 1976. godine vratio se u Čile. Predavao je ekonomiju na Univerzitetu Čilea, Katoličkom univerzitetu Čilea i Univerzitetu Adolfo Ibanjez.

Pinjera je vlasnik 100% akcija Čilevižna, nacionalne televizijske mreže; 27% akcija LAN erlajnsa; 13% akcija fudbalskog kluba Kolo-Kolo, kao i još par poznatih čileanskih kompanija.

Političku karijeru je započeo 1990. godine kada je izabran u Senat, gde je do 1998. predstavljao oblast Istočni Santijago, a kasnije te godine ulazi u partiju Nacionalna obnova. Bio je predsednik ove stranke od 2001. do 2004. godine. 

Bio je kandidat na predsedničkim izborima 2005, a u prvom krugu osvojio je drugo mesto, osvojivši 25% glasova. Kako niko od kandidata nije osvojio većinu, otišlo se u drugi krug, u kome je Pinjera izgubio od Mišel Bašele.

Pinjera se ponovo kandidovao na predsedničkim izborima 2009. godine. Od avgusta te godine on vodi u istraživanjima javnog mnjenja ispred bivšeg predsednika Eduarda Freja. Na izborima u decembru 2009. osvaja najveći broj glasova oko 44%, dok Frej osvaja 29%. Pošto ponovo niko nije osvojio većinu ušlo se u drugi krug. U drugom krugu Pinjera pobeđuje sa 51% osvojenih glasova.

Foto: Tanjug/AP

 

Pinjera je inaugurisan u 35. predsednika Republike Čile, 11. marta 2010. godine na ceremoniji održanoj u Valparaisu. Ceremoniju je obeležio zemljotres od 6.9 stepeni, koji je uznemirio zvanice.

Prema pisanju čileanskog lista Biobio, Pinjerino bogatstvo je 2022. godine procenjeno na 2,8 milijardi dolara, čime je bio jedan od najbogatijih ljudi Čilea.

 

BONUS VIDEO: