Magazin "Forbs" svake godine objavljuje listu milijardera, a zvezda najnovije liste je Klemente del Vekio. Ono što privlači pažnju sveta je činjenica da on ima samo 19 godina, što ga čini najmlađim milijarderom koji se našao na prestižnoj listi. Ovako je Klemente dospeo na prestižnu listu.

Klementeov otac, italijanski milijarder Leonardo Del Vekio, bivši predsednik kompanije „EssilorLukottica“, najveće svetske kompanije za naočare, preminuo je u 87. junu prošle godine. NJegovo bogatstvo od 25,5 milijardi dolara nasledili su njegova supruga i šestoro dece, uključujući Klementea – koji je postao najmlađi milijarder na svetu.

Povučeni tinejdžer

On je milijarder postao sa 18 godina, tako što je nasledio 12,5 odsto udela u holding kompaniji svog oca – „Delfin“, sa sedištem u Luksemburgu.

Neto vrednost Klementea Del Vekija trenutno iznosi četiri milijarde dolara, prema podacima magazina „Forbs“. Del Vekio, uprkos svom značajnom nasleđu, navodno je fokusiran na svoje studije i lična interesovanja. Pokazao je veliko interesovanje za nauku i tehnologiju, izražavajući želju da pohađa koledž i nastavi karijeru u ovim oblastima.

Klemente Del Vekio navodno poseduje nekoliko luksuznih nekretnina u Italiji, uključujući vilu na jezeru Komo i stan u Milanu. Uprkos ogromnom porodičnom bogatstvu koje proističe iz Leonardovog carstva, koje je uključivalo kupovinu velikih brendova kao što su „Sunglass Hut“ i Rey Ban“, Klemente je ostao povučen i navodno nije direktno bio uključen u poslove svog oca.

Klementeov najstariji brat – Klaudio, postao je poznat javnosti nakon što ga je otac poslao u Sjedinjene Države sa 25 godina.

Tokom narednih 15 godina je upravljao „Lukotticom“ u SAD i uspeo je da dovede do značajnih akvizicija kao što je „LensCrafters“ za 1,4 milijarde dolara 1995. godine. Kasnije, 2001. godine, Klaudio je kupio „Brooks Brothers“ za 225 miliona dolara, ali se ta kompanija suočila sa finansijskim problemima i podnela zahtev za bankrot u julu 2020.

Drugi stariji brat Klementea, Leonardo Marija, uključen je u porodični posao, vodeći italijansku maloprodaju za „Luksotiku“.

Ko je još na listi

Bogatstvo 38 od 50 najbogatijih ljudi i 385 od 500 najbogatijih na svetu uvećano je prethodne godine, u jednom slučaju čak sedmostruko.

Od Ilona Maska i Marka Zakerberga na vrhu piramide do relativno sitnih riba, poput Britanaca DŽejmsa Dajsona i DŽima Retklifa, najnovijeg akcionara Mančester junajteda, najbogatiji su uglavnom postali još bogatiji u 2023. godini, pokazuju brojke.

Čak je i grupa ruskih oligarha uspela da nastavi da uvećava svoje bogatstvo, barem na papiru, uprkos ekonomskim sankcijama koje su im nametnute u više oblasti kao odgovor na tekuću invaziju Kremlja na Ukrajinu.

Foto: Profimedia

 

 

Od 50 najbogatijih, 12 je izgubilo novac u 2023, a u top 500 čak 77 odsto je uvećalo bogatstvo, neki i za nezamislive sume.

Na vrhu je Mask, sa procenjenim bogatstvom od 235 milijardi dolara.

Uprkos izveštajima da je njegov udeo u kompaniji Iks, ranije poznat kao Tviter, pao za više od polovine nakon što je za to platio 44 milijarde dolara 2022. godine, kompanija Tesla milijardera rođenog u Južnoj Africi, priskočila je u pomoć.

(Kurir)

BONUS VIDEO: