Šta se dogodilo te 1998. godine?

Nezaposleni telekomunikacijski inženjer, Priklopil, zgrabio je Kampuševu na putu ka školi i uvukao je u svoj kombi 2. marta 1998. Zaključao ju je u sobu u podrumu u predgrađu Štrashofa, u blizini njene kuće. Priklopil je svojoj žrtvi rekao da su vrata i prozori minirani i da je njena porodica zaboravila na nju.

Prvih šest meseci tu je bila neprestano, a iz nje nije izašla nijednom. Nakon toga, smela je da boravi u drugim delovima kuće, ali je noću morala da se vrati u sobu gde je bila zatvorena dok je Priklopil bio na poslu.

Foto: Profimedia

 

Od juna 2005. godine Nataši je bilo dopušteno da se šeta po vrtu. Priklopil joj je 2006. dopustio da napušta kuću po potrebi. Nakon toga ju je odveo i na skijanje na nekoliko sati u blizini Beča. Tada nije imala priliku za bekstvo. U početku je Nataša ovu priču negirala, ali je uz niz dokaza priznala da je istina.

Foto: Profimedia

 

Kasnije, kad je objašnjavala svoju izjavu, potvrdila je da joj ništa nije nedostajalo u zatočeništvu. Izjavila je i da je bila pošteđena mnogih stvari, kao npr. nije bila u prilici da počne da puši, pije alkohol, niti da zapadne u loše društvo, za razliku od svojih vršnjaka. Priklopil ju je upozorio da nosi pištolj i da će je ubiti ako pokuša da ode.

Nataša tvrdi da je imala više prilika za bekstvo, a priznala je da joj je čak i sam Priklopil ponekad predlagao načine na koje bi mogla da pobegne. Neki od komšija čak su medijima rekli i da je bilo slučajeva u kojima bi Priklopil jeo u restoranu dok bi ga Nataša sama čekala u automobilu.

Sve se promenilo tog 23. avgusta 2006. godine. Čistila je i usisavala otmičarev automobil. U 12.53 sati, Priklopila je neko nazvao, pa se on udaljio da mu ne smeta buka usisavača. Kampuševa je ostavila uređaj uključen, pa je pobegla iz dvorišta.

Foto: Profimedia

 

Savin Frojdenberger, prva policijska službenica koja je došla u kontakt s Natašom nakon bekstva, rekla je da je bila iznenađena devojčicinom inteligencijom i vokabularom. Nakon dve godine zatočeništva, Priklopil je počeo da joj donosi knjige, novine, imala je i radio, a gledala je i TV program ORF-a, poznat po promovisanju obrazovanja i klasične muzike.

Kada je Priklopil saznao da policija traga za njim, ubio se skočivši pod voz blizu stanice Nordbanhof u Beču. Veruje se da je planirao samoubistvo jer je jednom rekao Nataši da ga nikada neće uhvatiti živog.

Posle vesti o njegovoj smrti, Nataša je izjavila da tuguje bez obzira na sve. Ipak, negirala je mogućnost postojanja Stokholmskog sindroma i Priklopila je jasno nazvala kriminalcem.

Danas, slobodna od Prikopila, ali ne i sećanja, čini se kako Kampuševa i dalje ima dosta problema da se privikne na normalan život.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".