Zbog Klajda i njegove impresivne vožnje automobila, često su uspevali da pobegnu policiji u poslednjem trenutku. Dve godine proveli su zajedno u zajedničkim kriminalnim aktivnostima. Većinu vremena proveli su u ukradenim automobilima.

Živeli su od novca iz opljačkanih prodavnica namernica, benzinskih pumpi i, retko, banaka. Ubili su trinaestoro ljudi, ali su ujedno kidnapovane policajce i civile puštali nepovređene, miljama dalje.

Foto: Vikipedija

 

Boni Elizabet Parker je rođena 1. oktobra 1910. u Roveni, u Teksasu, kao drugo od troje dece Henrija i Eme Parker.  Bila je odličan đak i pisala je poeiziju, ali se sa 16 godina udala za Roja Torontona i napustila školu. On je kasnije uhapšen zbog pljačke i kako često nije provodio vreme u kući brak se raspao. Klajd Čestnat Barou je rođen 24. marta 1909. u mestu blizu grada Eliko, u Teksasu, kao peto od sedmoro dece Henrija i Kami Baroua i bili su jako siromašni.

Prema predanju, Boni i Klajd su se upoznali u januaru 1930. godine u kući zajedničkog prijatelja i istog trena se zaljubili. Dve nedelje kasnije on je osuđen na dve godine zatvora zbog svojih prethodnih radnji, ali je uspešno pobegao s pištoljem koji mu je upravo ona prokrijumčarila. Nedelju kasnije opet je uhvaćen i osućen na 14 godina. On je morao da odleži kaznu u zatvoru koji je važio za brutalan i surov, Eastham Prison Farm. Upravo tu počinio je svoje prvo ubistvo.

Naime zatvorenik ga je više puta seksualno zlostavljao zbog čega je Klajd odlučio da mu presudi. Zanimljivo je da je tada zamolio drugog zatvorenika da mu odseče dva prsta na nozi kako bi ga prebacili u drugi zatvor. Opet je pobegao, a u njegovim plačkama pridružila mu se Boni.

Naredne dve godine oni su harali na prostoru Teksasa, Oklahome, Luizijane, Novog Meksika itd. Predahe su pravili na granicama država gde policija nije smela da pređe dalje.

Klajd je dobro poznavao mape, a kao odličan vožač uspešno su bežali policiji, dok su često menjali automobile.

Foto: Vikipedija / Profimedia

 

Šestorica policajaca je isplanirala zasedu. Konfiskovali su Ajvijev kamionet i ostavili ga na putu za njegovu kuću blizu mesta Bjenvil Periš u Luizijani, misleći da će ozloglašen par tuda proći i zaustaviti da bi videli šta nije u redu sa kamionetom. To se upravo i desilo 23. maja 1934. godine oko 9 i 15 časova ujutru. Boni i Klajd zaustavili su se videvši kamionet Henrijevog oca na putu. Klajd je izašao da vidi šta nije u redu, dok je Boni ostala u automobilu.

Policija je odmah otvorila paljbu i u njih je ispaljeno oko 130 metaka jer policija "nije htela da rizikuje". Kada su se zaustavili videli su da je njegov potiljak eksplodirao, dok je Boni nedostajao deo šake.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".