- Zaustavio sam se i prešao na ivicu kolovoza kako bih propustio druga vozila. Kada sam proverio da nema nikoga, otišao sam do raskrsnice i tada sam video motore levo na semaforu. Primetio sam njihova svetla i procenio da su na dovoljnoj udaljenosti od mene. Iza znaka STOP bilo je rastinje i nisam mogao da vidim saobraćajni znak koji je bio uvučen prema sporednom putu na kojem sam bio. Pre ulaska u raskrsnicu nije bilo vozila ni levo ni desno, a motociklistu sam video samo u trenutku kada je prednji kraj automobila bio na kraju prve saobraćajne trake - rekao je u svojoj izjavi Varaždinac Marijo Š. (43), optužen da je iz nehata skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj su živote izgubili 25-godišnji Hrvoje H. i Mateja S., vozeći motocikl.

Reč je o stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 14. avgusta 2022. godine u 15.45 časova u mestu Turčin kada je Marijo Š. upravljao škodom u sporednoj Nazorovoj ulici u pravcu raskrsnice sa Zagrebačkom. Iako je bio upozoren saobraćajnim znakom STOP da se na kolovoz ulazi sa prvenstvom prolaza i da mora da stane, on je, prema navodima tužilaštva, olako razmišljao da svojom vožnjom neće ugroziti druge učesnike u saobraćaju. Jer, iako je na dovoljnoj udaljenosti ugledao grupu motocikala, među kojima je bio i stradali Hrvoje H., na raskrsnici je zbog propusta osumnjičenog prednjim delom motocikla naleteo na njegov automobil. Nesrećni motociklista je zadobio više preloma, povredu glave i preminuo je na mestu udesa, dok je njegova devojka, saputnica Mateja S., u teškom stanju prevezena u varaždinsku bolnicu - njen život je posle dva dana okončan uprkos lekarskim naporima.

Foto: Društvene mreže

 

Otac preminulog Hrvoja, Kristijan H. , vrlo se emotivno prisetio kobnog dana kada se sa društvom vraćao sa 'Ulične trke' održane na varaždinskom aerodromu.

- Bilo je jako vruće i odlučili smo da idemo dalje ka Novom Marofu. U društvu su bili i moj sin i njegova devojka na motociklu BMV. Napustili smo aerodrom u konvoju, normalnom brzinom. Imali smo žene i devojke u našem društvu kao suvozače. U Turčinu, gde postoji skretanje za Varaždinske toplice, supruga i ja smo stali na semaforu, dok su ostali prošli ispred nas na zeleno svetlo. U daljini ispred nas, oko 300 metara, video sam da je kolona stala. Za njih je bilo crveno, a onda je postalo zeleno. Odjednom sam ugledao audi kako mi bljesne iz suprotnog smera. Tih 100 metara kasnije video sam saobraćajnu nesreću u kojoj su učestvovali moj sin i njegova devojka. Udar motocikla nisam video, a drugi su nam rekli da se vozač automobila uopšte nije zaustavio na znaku STOP dok je skretao sa sporednog na magistralni put. Video sam tog vozača kako sedi u autu za volanom nekih pet minuta, a otišao sam do sina u kanal gde je ležao - priseća se otac preminulog mladića. NJegova supruga je otkrila i da je, kada je sišla sa motocikla, počela da trči u pravcu automobila i motocikla, a, kako kaže, videla je i dim.

- Videla sam sina i devojku u jarku i onesvestila sam se. Pomogli su mi radnici Hitne pomoći. A policajac nam je na mestu nesreće rekao: "Vaša deca bi bila živa da je vozač stao na znak STOP." – rekla je majka pokojnika, piše Jutarnji list.

Prijatelj preminulog Elvis Č. , koji se u tom trenutku nalazio u koloni, otkrio je da je Hrvoje H. krenuo da zaobilazi vozilo koje mu je oduzelo prednost i prepriečilo mu put.

Foto: Profimedia

 

- Nažalost, nije uspeo da izbegne sudar sa automobilom. Pri udaru se raspršila neka plava tečnost. Hrvoje i Mateja odleteli su u jarak. Pozvao sam 112. Hrvoje nije davao znake života, a Mateja je još disala. Ubrzo su stigli i Hrvojevi roditelji. A vozač koji je sakrio nezgodu uopšte nije reagovao na nju, niti je imao nameru da pomogne povređenima.

Saobraćajni veštak je pokazao da je ograničenje brzine na pomenutoj deonici 50 km/h i da je krivac udesa brzinom od 16 kilometara na čas ušao na sporedni put jer je usporio kada je video motocikliste.

Međutim, za veštaka je navedena odluka da u raskrsnicu uđe minimalnom brzinom bila tehnički neprihvatljiva jer se nalazio na raskrsnici visoke frekvencije gde je potrebno da vozač što brže skrene na magistralni put, a kako je on planirao da pređe saobraćajne trake, zbog saobraćajnog znaka je bio u obavezi da stane. U trenutku naleta motociklista se kretao brzinom od 78,77 km/h.

(Jutarnji list)

BONUS VIDEO: