Skejo je Miloševića i Opačićevu tužio tvrdeći da su ga urednik i novinarka u Biltenu Srpskog narodnog veća "Istorijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2017.", objavljenom 2018. godine, oklevetali i uvredili pa mu time naneli štetu časti i ugledu.

Skeju je zasmetalo i što je jedinica HOS-a, kojom je komandovao, nazvana zloglasnom. Sud mu, međutim, nije dao za pravo pa će morati da plati troškove krivičnog postupka.

Poslednja rasprava u ovom postupku održana je u sredu kada je svedočio predsednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tonči Majić. Rasprava je obeležena čestim prekidima i upozorenjima sudije Dubravke Čošić.

Advokat tužioca Davorin Karačić, koji je na sud došao sa značkom s prvim belim poljem na hrvatskom grbu, izbačen je iz sudnice jer nije prestajao da govori, iako mu je reč bila oduzeta.

Slično se na samom kraju rasprave ponašao i Skejo koji je želeo da pokaže nekakvu kapu koju je nosio u torbi pa je ustao i počeo da šeta po sudnici, vređajući prisutne.

Foto: Tanjug/HINA/Marko Strmotić

 

Advokata odbrane Linu Budak nazvao je "Jugoslavenkom", a kad je ona na to upozorila sud, upitao je: "A nego šta si." Zbog takvog ponašanja sudija je pozvala pravosudnu policiju da reaguje.

Tonči Majić svedočio je o deložacijama iz tzv. vojnih stanova u Splitu 90-ih godina u kojima su učestvovali i pripadnici IX Bojne HOS-a. Ispričao je da su ga, kao aktivistu, stanari zvali na deložacije.

Nepoznati ljudi, obučeni u maskirne ili crne uniforme, nasilno su ulazili u stanove, uz pretnje oružjem izbacivali stanare, najčešće srpske nacionalnosti uključujući žene i decu, te zadržavali svu imovinu, tvrdeći da ona sada pripada Hrvatskoj vojsci. Tačan broj takvih slučajeva nije poznat, ali pretpostavka je da nije ispod hiljadu.

 

 

Što se tiče HOS-ovaca, Majić je kazao da zna da su oni "bili glavni u Poljičkoj ulici u Splitu". Zbog svog aktivističkog angažmana Majić je bio prebijan. Skejini advokati su na sudu želeli da ospore njegovu verodostojnost, tvrdnjom da je aktivista.

U raspravi je pokrenuto i pitanje HOS-a za koji je u Biltenu napisano da je bio zloglasan, što je pojašnjeno tvrdnjom da su nosili crne uniforme, ustaške simbole i to što su za dan osnivanja uzeli 10. april, kada je formirana NDH, tako da nije bilo sumnje ko ih je inspirisao.

Foto: Tanjug/HINA/Marko Strmotić

 

Vesna Alaburić, advokat Tamare Opačić, naglasila je da samo ime jedinice nazvane po jednom od komandanata ustaške crne legije Rafaelu Bobanu dovoljno da bude ozloglašena, s obzirom na zločine počinjenje tokom Drugog svetskog rata. Posebno je ukazala na činjenicu da je u svakoj demokratskoj državi opravdani javni interes ukazati na veličanje zločinačkih režima koje karakterišu rasizam i diskriminacija.

Optužba je tražila da se na sudu pročitaju tekstovi Viktora Ivančića i Borisa Dežulovića iz Novosti koji su, kako su kazali, "dokaz očigledne mržnje prema RH i hrvatskom narodu" kao i da se iz Novosti kao novine vidi da su "usmerene protiv RH i uglednih osoba u RH i pripadnika Katoličke crkve, a što je dokaz da se radi o mržnji i propagandi protiv RH". Sud, međutim, takav zahtev nije uvažio, piše danas portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Inače, zbog tekstova u Biltenu tužbe je najavilo deset osoba: uz Skeju, tu su Ivica Marijačić, Marko Jurič, Marko LJubić, Predrag Mišić – Peđa, Stevo Culej, Marko Perković Tompson i preminuli Zdravko Tomac, a podizanje su najavili bivši poslanik Anto Đapić i advokat Zvonimir Hodak. Neke tužbe sud je u startu odbacio, neki su odustali, dok je deo pravosnažno okončan, sve u korist SNV-a.

Osim Skeje, na sudu je još jedan postupak.

BONUS VIDEO: