Naime, u 44. godini života preminuo je čuvar u zoo-vrtu Riste Trajkovski, čovek koji je brinuo o žirafama, i koji je, kako piše makedonski Sloboden pečat, svojim neobičnim odnosom prema egzotičnim životinjama bio inspiracija Skopljanina, ali i svetskim medijima. 

Riste je bio vredan radnik, omiljen među životinjama, a njegove fotografije sa žirafama obišle su svet. 

Da tragedija bude još veća, nekoliko sati kasnije umrla je poslednja žirafa u skopskom zoološkom vrtu, desetogodišnji Flopi, jedna od tri žirafe o kojima se Riste brinuo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UNILAD (@unilad)

 

 

 

 

Zaposleni u Zoološkom vrtu su nekoliko sati pokušavali da spasu žirafu, ali nisu uspeli. 

- 27.11. 2023 je bio tragičan dan za nas, prvo sa vešću o smrti našeg voljenog kolege Riste, a nekoliko sati kasnije nažalost napustila nas je i žirafa Flopi, uprkos svim naporima, brizi i maksimalnom angažovanju svih zaposlenih u zoološkom vrtu - navodi se u saopštenju Zoološkog vrta Skoplje.

- Na osnovu patohistoloških nalaza, te mikrobioloških i molekularnih nalaza Fakulteta veterinarske medicine, zaključili smo da je Flopi preminuo od posledica malignog tumora u jetri i metastaza u plućima. Ova podmukla bolest je jedna od najfatalnijih u 21. veku, od koje, kao i ljudi, boluje veći broj životinja. Rak jetre se smatra „tihim ubicom“, a kod Flopija je agresivni rak već metastazirao na pluća, što je teško dijagnostifikovati - kažu iz zoološkog vrta.

- Flopi će zauvek ostati upamćen po milosti i velikoj ljubavi prema čuvarima zoološkog vrta i posetiocima. Deo našeg srca će zauvek ostati prazan posle njegovog odlaska - zaključuju iz ZOO Skoplje.

Inače, ova vest je postala viralna na društvenim mrežama i preneli su je brojni svetski mediji. 

Podsetimo, ranije je žirafa Kasper uginula od salmonele, zatim su retki konji Prževal otrovani jakim otrovom, nakon čega je ZOO Skoplje izgubio status kandidata u Evropskoj asocijaciji zooloških vrtova i akvarijuma – EAZA.

BONUS VIDEO: