Tokom dugogodišnjeg istraživanja ponašanja pasa, teorije za njihovo mahanje repom bile su različite: od iskazivanja sreće ili agresije do domestikacije pitomijih i socijalnijih predaka današnjih pasa, koji su naučili da prepoznaju ljudske reakcije i ponašali se u skladu s njima.

Recimo, neke od hipoteza uključivale su to da psi mašu udesno kao odgovor na pozitivna iskustva, kao što je interakcija s vlasnikom, a ulevo kada žele da se povuku ili u potencijalno agresivnim situacijama.

Naučnica Silvija Leoneti sa Instituta za psiholingvistiku Maks Plank iznela je drugačiju teoriju, piše BBC.

- Nova hipoteza podrazumeva da su ljudi svesno ili nesvesno odabrali određene pretke pasa koji mašu repom tokom procesa pripitomljavanja jer nas privlače ritmički stimulansi - rekla je Leoneti.

Foto: Profimedia

 

Doktorka Holi Rut Guteridž, istraživačica psećeg ponašanja na Univerzitetu Linkoln, rekla je da je mahanje repom društveni signal koji su psi prilagodili u interakciji sa ljudima jer je nama lajanje iritantno, piše BBC.

- Mi smo veoma vizuelna vrsta i cenimo ritam, to je zanimljiva misao koju bi trebalo istražiti, mada nisam sigurna da zaista toliko reagujemo na to - dodala je Guteridž.

BONUS VIDEO: