Soja Jovanović rođena je 1. februara 1922. godine u Beogradu. Deda po ocu bio joj je dvorski fotograf Milan Jovanović, rođeni brat čuvenog slikara Paje Jovanovića. Zadužena je za procvat Beogradskog dramskog pozorišta, a istakla se i u filmskoj režiji, pa je tako režirala i prvi jugoslovenski dugometražni film u boji Pop Ćira i pop Spira.

Najpoznatija je po tome što je režirala prvi jugoslovenski dugometražni film u boji Pop Ćira i pop Spira, po romanu Stevana Sremca, a njena režija Sumnjivog lica u Akademskom pozorištu 1947. bila je prvi pokušaj modernog tumačenja Nušića.

Zaslužna je za procvat Beogradskog dramskog pozorišta od 1951. NJene glavne pozorišne režije su: Labiš Florentinski šešir, Breht Dobri čovek iz Sečuana, Anuj Bal lopova, Friš Andora, Miler Pripovest o dva ponedeljka i Mir-Jam 'Ranjeni orao. Režirala je i prvi jugoslovenski dugometražni film u boji Pop Ćira i pop Spira, Diližansa snova, Put oko sveta, Dr, Sumnjivo lice. Orlovi rano lete, Običan čovek.

Za svoja ostvarenja dobila je najveća priznanja među kojima su Zlatna arena u Puli (1975.), Specijalna diploma Kinoteke za izuzetan doprinos razvoju filmske umetnosti, nagrada Bojan Stupica i mnoge druge.

Tokom karijere koja je trajala pola veka postavila je ukupno 50 predstava, kao i 23 igrana filma i serija.

Soja Jovanović je preminula u Beogradu 22. aprila 2002. godine, a 2014. godine grad postavlja spomen-ploču najvećoj srpskoj režiserki na uglu NJegoševe i ulice Maksima Gorkog.

Foto: grad Beograd