Kako je božićni post završen 7. januara, a ove godine Krstovdan pada u četvrtak, mnogi su se zapitali da li ovaj praznik treba ispostiti.

Ako poštujete pravoslavni tipik, odgovor je da. Krstovdan se, prema pravoslavnom pravilu, posti obavezno i neizostavno i to je prvi praznik koji se posti nakon Božića.

Foto: Vikipedija

 

 

Sa Krstovdanom se završavaju takozvani nekršteni dani, koji traju od Božića pa sve do 18. januara, i to je ujedno i jedini period u godini, pored Strasne nedelje uoči Vaskrsa, kada se u crkvi ne mogu primiti Svete tajne krštenja.

Ovaj praznik je dan najstrožeg posta.

Mnogi će možda pomisliti da to podrazumeva izostanak ribe sa trpeze, oni koji češće idu u crkvu pretpostaviće da na ovaj dan treba jesti jela spremljena na vodi, ali malo ko zna da na ovaj dan pravoslavni tipik nalaže takozvano "suhojedenje" — konzumiranje samo suve hrane ili hleba i vode, i to jednom u toku dana!

Ipak, kako mnogi ljudi fizički ne mogu da izdrže ovakav post zbog napora kojem su izloženi tokom celog dana, obično se praktikuje "običan" post na vodi, piše Lepa i srećna.

Krstovdan u kalendaru nije obeležen crvenim slovom, ali je jedan od praznika koji se veoma poštuje u našem narodu i poste ga čak i oni koji inače ne praktikuju post, a obeležava se kao uspomena na prve hrišćane koji su primili veru, i prethodi Bogojavljenju, prazniku kojim se obeležava dan kada je Sveti Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista u reci Jordanu.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs&