Srpska Nova godina obeležava se 14. januara, a na Mali Božić, kojim 14. januara počinje i Nova godina po julijanskom kalendaru, slavi se Sveti Vasilije Veliki.

Na ovaj dan domaćice tradicionalno mese vasilice. Nazvana je vasilica jer se tog datuma proslavlja i spomen na Sv. Vasilija Velikog.

Običaji za Mali Božić

U bogoslužbenom kalendaru SPC ovi praznici su obeleženi crvenim slovom.

Mnogi običaji vezani su za Mali Božić. Veruje se da se na dan Svetog Vasilija ne treba svađati, naročito ne sa porodicom, jer će ljude u protivnom cele godine biti maler, dok se u nekim krajevima veruje da se treba čuvati da vas neko ne prevari.

U nekim krajevima se verovalo da će biti rodna godina ako na ovaj dan padne sneg ili bude oblačno. U nekim krajevima Hercegovine sačuvan je običaj spaljivanja ostataka badnjaka.

Foto: P. Milošević, Profimedia

 

 

Običaj koji se svakako najviše poštuje jeste odlazak u crkvu i molitva za zdravlje, sreću, ljubav i slogu najbližih.

U veče 13. januara običaj je da se ukućani okupe oko svečanije trpeze, a tačno u ponoć svi prisutni se ljube i čestitaju jedni drugima.

Prvog dana nove godine, ručak se služi ranije, a starinski običaj je bio da se jede glava od božićnog pečenja. Ručak na Mali Božić treba biti svečaniji.

Ako neko umre u danima između Božića i Malog Božića, veruje se da će otići pravo u raj.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs&