Presudom saveznog suda u Alabami odlučeno da se krajem ovog meseca može nastaviti sa egzekucijom upotrebom azota, što će biti prvi put u istoriji da je smrtna kazna izvršena gušenjem ovom vrstom gasa. Kenet Smit, osuđen za ubistvo počinjeno 1988. godine, trebalo bi da bude pogubljen u Alabami 25. januara ovim metodom u kom mu se stavlja maska lice koja je spojena na cilindar azota, piše Reuters.

U američkim državama u kojima postoji smrtna kazna javljaju se sve veće poteškoće pri nabavci barbiturata (hipnotika) koji se koriste kod smrtonosnih injekcija, delom zbog evropske zabrane koja sprečava farmaceutske kompanije da prodaju lekove koji se koriste za pogubljenja. Zbog toga neke države nastojale su da ožive starije metode kao što su streljački odredi, dok su Alabama, Misisipi i Oklahoma uvele nove protokole - pogubljenje gasom.

Smit je tužio zatvor Alabame, tvrdeći da predloženi protokol nosi opasne rizike, uključujući i to da bi maska mogla da se slomi pod pritiskom, pa bi na taj način došao u kontakt sa kiesonikom. Takav scenario bi mogao izazvati moždani udar ili ga ostaviti u trajnom vegetativnom stanju, tvrdi on. Stručnjaci Ujedinjenih nacija upozorili su prošle nedelje da bi ovakvo pogubljenje predstavljalo kršenje međunarodnog sporazuma protiv mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih kazni. 

Sudija američkog Okružnog suda u Montgomeriju, Alabama, presudio je protiv Smita. "Smitu nije zagarantovana bezbolna smrt", napisao je Hafeker u obrazloženju. Smit (58) je jedan od dvoje živih ljudi u SAD koji su preživeli smrtnu kaznu - Alabama je napravila grešku prilikom izvršenja egzekucije pomoću smronosne injekcije u novembru 2022. godine. Višestruki pokušaji da mu nameste intervensku iglu propali su. Robert Gras, advokat koji zastupa Smita, rekao je da planira da uloži žalbu na presudu.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".