Пресудом савезног суда у Алабами одлучено да се крајем овог месеца може наставити са егзекуцијом употребом азота, што ће бити први пут у историји да је смртна казна извршена гушењем овом врстом гаса. Кенет Смит, осуђен за убиство почињено 1988. године, требало би да буде погубљен у Алабами 25. јануара овим методом у ком му се ставља маска лице која је спојена на цилиндар азота, пише Реутерс.

У америчким државама у којима постоји смртна казна јављају се све веће потешкоће при набавци барбитурата (хипнотика) који се користе код смртоносних инјекција, делом због европске забране која спречава фармацеутске компаније да продају лекове који се користе за погубљења. Због тога неке државе настојале су да оживе старије методе као што су стрељачки одреди, док су Алабама, Мисисипи и Оклахома увеле нове протоколе - погубљење гасом.

Смит је тужио затвор Алабаме, тврдећи да предложени протокол носи опасне ризике, укључујући и то да би маска могла да се сломи под притиском, па би на тај начин дошао у контакт са киесоником. Такав сценарио би могао изазвати мождани удар или га оставити у трајном вегетативном стању, тврди он. Стручњаци Уједињених нација упозорили су прошле недеље да би овакво погубљење представљало кршење међународног споразума против мучења и других окрутних, нељудских или понижавајућих казни. 

Судија америчког Окружног суда у Монтгомерију, Алабама, пресудио је против Смита. "Смиту није загарантована безболна смрт", написао је Хафекер у образложењу. Смит (58) је један од двоје живих људи у САД који су преживели смртну казну - Алабама је направила грешку приликом извршења егзекуције помоћу смроносне инјекције у новембру 2022. године. Вишеструки покушаји да му наместе интервенску иглу пропали су. Роберт Грас, адвокат који заступа Смита, рекао је да планира да уложи жалбу на пресуду.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".