Bekenbauer, koji je umro u 78. godini, sa Nemačkom je 1974. osvojio Svetsko prvenstvo kao igrač, a 1990. kao trener.

"Kajzer je mrtav".

Tim rečima jedan od najvećih nemačkih medija, "Bild", objavio je pomenutu vest, uz dodatnu informaciju: "Zvanično, njegova smrt je potvrđena u ponedeljak popodne, a preminuo je dan ranije, u nedelju".

Porodica fudbalske legende je saopštila:

- Sa dubokom tugom vas obaveštavamo da je naš suprug i otac Franc Bekenbauer mirno preminuo juče, u nedelju, okružen članovima porodice. Zamolili bismo vas da poštujete našu želju da u tišini tugujemo, bez odgovaranja na pitanja.

Foto: EPA

 

Franc Bekenbauer - biografija

Čuveni "Kajzer Franc", nestvaran na dve pozicije - najpre kao vezni fudbaler, ali kasnije i na mestu koje je i proslavio, "libero", odnosno kao poslednji čovek odbrane, imao je uspehe i na klupskom i na reprezentativnom nivou.

Jedan je od samo devetorice u istoriji ljudskog roda koji je osvojio i FIFA Svetsko prvenstvo, i UEFA Liga šampiona i Zlatnu loptu.

Rođen u Minhenu nedugo posle kapitulacije Nemačke u Drugom svetskom ratu (na svet je došao 11. septembra 1945), zaigrao je za podmladak "Minhena iz 1906", a onda i Bajerna, u kome je ostavio i najveći trag, nastupajući za njegov prvi tim od 1964. do 1977. Potom je karijeru počeo da providi u kraju u Kosmosu iz NJujorka, gde je igrao tri sezone pre kraćeg povratka u nemački fudbal (dve sezone je nastupao za Hamburger SV, a kopačke o klin okačio 1983. kao član Kosmosa.

Dvaput proglašavan za najboljeg fudbalera Evrope, Bekenbauer je 103 puta igrao za reprezentaciju tadašnje Zapadne Nemačke, nastupajući za nju na tri Mundijala i dva Evropska prvenstva.

Foto: Tanjug/AP

 

Jedan je od trojice koji su osvojili Svetsko prvenstvo kao igrač i kao trener, a preostalal dvojica su Francuz Didije Dešan i nedavno preminuli Brazilaac Mario Zagalo.

Uvršten je u idealni tim 20. veka, a FIFA ga je 2004. uvrstila među 100 najvećih živih fudbalera.

Sa Bajernom je osvojio Kup pobednika Kupova 1967, a onda triput u nizu bio klupski prvak Evrope, osvajajući Kup šampiona od 1974. do 1976. 

Po završetku igračke karijere bio je i tim menadžer i, potom predsednik Bajerna.

Foto: Profimedia

 

Predvodio je nemačku kandidaturu za organizaciju Mundijala 2006 i bio predsedavajući Organizacionog komiteta.

Radio je i kao stručni konsultant za nemački "Skaj", a 34 godine je bio kolumnista "Bild", sve do 2016.

Bekenbauer - sjajna statistika

Od 1965. do 1977. godine za reprezentaciju Zapadne Nemačke je odigrao 103 meča i postigao 14 golova.  Osim svetske titule, osvojio je i krunu na Evropskom prvenstvu 1972. godine. 

Kao selektor Zapadne Nemačke, od 1984. do 1990. godine, pre osvajanja Mondijala igrao je i legendarno finale Svetskog prvenstva u kojem je Nemačka poražena od Argentine (2:3).

Za Bajern je odigrao 584 utakmice i postigao 75 golova, iako je za klub iz Minhena igrao kao defanzivac.

Foto: Profimedia

 

Na kraju karijere je bio šampion Nemačke i sa Hamburgerom, 1982. godine. 

Zlatnu loptu je kao najbolji fudbaler na planeti osvajao 1972. i 1976. godine. 

Skandal koji nije razrešen kako su mnogi očekivali

U avgustu 2016. obelodanjeno je da se vodi istraga protiv "Kajzera" za primanje mita i pranje novca u vezi sa organizacijom Svetskog prvenstva 2006. 

Međutim, 2020. istraga je okončana, jer je nastupila zastarelost predmeta.

Foto: Tanjug/AP

 

BONUS VIDEO: In memoriam - Pele