Oči: Proverite jasnoću očiju ribe. Sveža riba treba da ima jasne, sjajne i izbuljene oči koje nisu zamućene.

Miris: Sveža riba treba da ima svež miris i blagu slanost. Izbegavajte ribu sa jakim mirisom, što može ukazivati na starenje ili kvarenje.

Krljušt: Vage treba da budu sjajne, nikada tamne ili mutne. Nedostatak sjaja može ukazivati na dugotrajno stajanje ili nepravilno skladištenje.

Foto: Profimedia

 

 

Čvrstina mesa: Dodirnite ribu - sveža riba treba da bude čvrsta. Ako je meso kašasto ili ostavlja udubljenje, to može ukazivati na starost.

Boja: Ako kupujete celu ribu, pregledajte škrge. Trebalo bi da budu svetlocrvene ili roze, a ne smeđe ili ljigave.

Pogledajte cele filete: Kada kupujete filete, tražite cele komade bez razmaka ili tragova razdvajanja.

Foto: Privatna arhiva

 

 

Temperatura: Uverite se da se riba čuva na odgovarajućoj temperaturi. Vitrina treba da bude hladna, a riba treba da bude prekrivena ledom da bi se održala svežina.

Čuvanje kuvane ribe: Ako ne planirate da odmah konzumirate ribu, čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi i konzumirajte je u roku od tri dana nakon kuvanja. Najveća greška koju pravimo kada želimo da zamrznemo

Rok trajanja u zamrzivaču: Riblji fileti mogu da se čuvaju u zamrzivaču od šest meseci do godinu dana ako su dobro upakovani u vakuumu, na temperaturi ispod nula stepeni. Pored toga, ne oklevajte da pitate prodavca o poreklu ribe i uslovima skladištenja. Koristite svoja čula i verujte svojim instinktima da obezbedite svežinu ribe koju kupujete, piše Živim.

(Najžena)

BONUS VIDEO: