Procesom fermentacije dolazi do rasta korisnih probiotskih bakterija, što ga čini izuzetno zdravom namirnicom.

Potrudite se da nabavite domaći proizvod, ali ukoliko niste u mogućnosti, pri kupovini birajte kupus koji nije pasterizovan, kako ne bi bile uništene pomenute korisne bakterije.

Kiseli kupus je mnogima neizostavna zimska namirnica zahvaljujući svojim zdravstvenim prednostima. 

Foto: Profimedia

 

 

1. Izvor je korisnih hranljivih materija

Kiseli kupus je dobar izvor vlakana, vitamina i minerala. Fermentisani prozvodi su lakši za varenje: enzimi kiselog kupusa pomažu telu da razgradi hranu na manje, lakše svarljive molekule. Na taj način, apsorbovaće se više hranljivih materija, što će pozitivno uticati na energiju i vitalnost, prenosi BBC Good Food.

2. Može da ojača imunitet

Većina imunih ćelija organizma smeštena je u crevima i zato se ona smatraju centrom imunog sistema. Supstance iz kiselog kupusa mogu da pomognu u održavanju zdravog digestivnog trakta, kao i da podstaknu postojeća antitela da se bore sa štetnim supstancama. Na taj način, smanjuje se rizik od infekcija. Pored toga što sadrži korisne bakterije i služi kao prirodni probiotik, kiseli kupus je dobar izvor vitamina C i gvožđa, hranljivih materija koje su poznate po svom pozitivnom uticaju na imunitet i zdravlje.

Foto: Profimedia

 

 

3. Može uticati na zdravlje srca

Kiseli kupus može da bude koristan za balansiranje nivoa holesterola zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i probiotskih bakterija. On je, takođe, dobar izvor kalijuma, koji može da utiče na snižavanje krvnog pritiska. Vitamin K2, koji se nalazi u ovoj namirnici, može da spreči taloženje kalcijuma u arterijama i da, na taj način, preventivno deluje na arterosklerozu i probleme sa srcem.

4. Može da popravi raspoloženje

Fermentisana hrana, ponovo preko creva, može pozitivno da utiče na raspoloženje. Određeni sojevi probiotskih bakterija (uključujući Lactobacillis helveticus i Bifidobacteria longum) koje pronalazimo u kiselom kupusu, mogu da ublaže nervozu. U crevima se stvara zdravija ravnoteža, a pojedine masne kiseilne imaju blagotvoran uticaj na upalne procese u telu. Takođe, u ovoj namirnici se nalaze magnezijum i cink, mikronutrijenti koji balansiraju stanje u crevima i tako pozitivno utiču na raspoloženje.

5. Pomaže kod viška kilograma

Kao i većina salata, kiseli kupus nema mnogo kalorija i idealan je ako poželite nešto da gricnete čak i kada ste na dijeti. U 100 grama ove moćne namirnice nalazi se samo 20-ak kalorija, što možete veoma brzo da potrošite. Takođe, kiselost može da pomogne razlaganju masnoće nakon obilnijeg obroka i zato nije slučajno što se često baš kiseli kupus servira na prazničnom stolu uz mesne specijalitete.

(Lepa&Srećna)

BONUS VIDEO: