Tokom zime 65 dana mraza

- To znači da će srednje zimske vrednosti temperature biti u intervalu od 1 do 5 stepeni, uz očekivani ukupan broj mraznih dana od 40 do 65. U poslednjem stoleću uočavaju se periodi sa trendom smanjenja broja dana sa snegom i snežnim pokrivačem u nižim predelima, dok će planine doživeti više snežnih dana u odnosu na prethodnu zimu - kaže Jugoslav Nikolić.

On je kao primer naveo da je u Beogradu od 1991. do 2020. godine prosečan broj dana sa snežnim pokrivačem u Beogradu bio 31, sa tendencijom smanjenja prethodnih godina. To je, kaže, uslovio porast temperature, a to je uticalo da u nižim predelima tokom zime umesto snega dominantniji tip padavina bude kiša.

- Takav scenario trebali bi očekivati i ove godine - navodi Nikolić.

Šta donosi polarni vorteks i sibirski anticiklon

Ukazao je na to da polarni vorteks predstavlja polje niskog vazdušnog pritiska koje se na velikim visinama u troposferi i u stratosferi generiše već krajem leta, a zatim postepeno jača sa približavanjem najhladnijem godišnjem dobu.

- Jak polarni vrlog "zadržava" hladan vazduh u polarnim oblastima, a slab vorteks omogućava širenje arktičkog vazduha na niže geografske širine, kroz Evropu i Severnu Ameriku. Ipak, polarni vrtlog je samo jedan od elemenata u nizu uzročno-posledičnih veza koje oblikuju glavne karakteristike elemenata vremena tokom sezone - objašnjava.

Tu, ističe, nikako ne bi smeli da zanemarimo temperaturu okeana koja je trenutno u El Ninjo fazi, ali ni druge činioce opšte cirkulacije atmosfere, među kojima ističe sibirski anticiklon.

- Trenutni pokazatelji sugerišu temperature iznad proseka, pojavu kratkotrajnog snega u nižim predelima pre svega u noćnim i jutarnjim satima, dok je zadržavanje snežnog pokrivača do kraja godine izvesno samo na najvišim planinama - kaže on.

Za doček bez snega, za Božić toplo

Šta nas čeka tokom praznične sezone? Nikolić najavljuje tople praznične dane, ali bez belog pokrivača u većem delu zemlje.

- Period od Nove godine do Božića će biće topliji od proseka. Snežni pokrivač se može zadržati samo na visokim planinama. Ipak, ne očekuje se da bude toplo kao prethodne godine. Podsećanja radi, od 30. 12. 2022. do 02. 01. 2023. godine, tokom četiri dana u nizu, u Beogradu je izmerena maksimalna temperatura između 16,6 i 18,5 stepeni. Ove godine, tokom praznika prosečna minimalna temperatura će biti u intervalu od -2 do 2, a srednja maksimalna od 5 do 10 stepeni - navodi on u detaljnoj vremenskoj prognozi.

Kako kaže, prema trenutnom prognostičkom materijalu, već sa prvim danima u 2024. godini očekuje nas početak perioda učestalih naoblačenja sa kišom i susnežicom, a na planinama sa snegom.

Januar i februar pretežno kišni

Imajući u vidu prošlogodišnje trendove, Nikolić je govorio i o tome kakav će januar biti u 2024. godini.

- Očekuje se da januar 2024. godine bude najvlažniji mesec, a suficit padavina će biti najizraženiji na zapadu Balkana, u oblasti Jadrana i Dinarskih planina. U Srbiji više padavina će biti na jugozapadu zemlje. Prognozirano je od prosečno od 50 do 70 mm, a na planinama i oko 90 mm padavina. Na planinama će biti više snega, koji je prethodne godine oko novogodišnjih i božićnih praznika potpuno izostao - objašnjava.

Napominje da će se u nižim krajevima smenjivati i kiša i sneg uz povremeno stvaranje snežnog pokrivača, naročito u noćnim i jutarnjim satima.

- Februar 2024. godine biće vlažniji na istoku Balkana i u regionu Egeja, dok se na zapadu poluostrva i u većem delu Srbije očekuje prosečna količina padavina, od 40 do 70 mm. Slična očekivanja su i u martu (od 35 do 60 mm). Uopšteno govoreći, početak 2024. godine će biti topliji od proseka, ali sa češćom pojavom padavina - ocenjuje direktor RHMZ.

Sneg moguć na proleće

Nikolić upozorava na intenzivno topljenje snega u planinama, praćeno novim padavinama i ranoprolećnim mrazevima može naneti štetu poljoprivrednicima.

- Sa porastom temperature u prolećnom periodu intenzivira se topljenje snega u svim planinskim oblastima. Iz tog razloga je tada najvažnije praćenje temperaturnih uslova u celom regionu i intenziteta topljenja snega u kombinaciji sa novim padavinama, najčešće kišom, i jakim južnim i jugozapadnim vetrom, koji ubrzava topljenje - osvrnuo se on govoreći o vremenskoj prognozi za proleće.

Napominje da, iako će proleće 2024. godine biti prosečno vlažno i toplo, ono će sa sobom doneti određene izazove.

- Sa druge strane kasna pojava snega tokom marta i aprila nije retkost u našim krajevima. Ovaj sneg je najčešće kratkotrajan, ali ukoliko je vlažan i obilan, takođe pričinjava štetu i stvara potencijalno opasne uslove u saobraćaju. Takva situacija se dogodila aprila 2023. godine, a brojni su primeri i iz prethodnih godina. Proleće 2024. godine će biti prosečno vlažno i toplo - zaključuje Nikolić.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".