Sveti Ignjatije, učenik Jovana Bogoslova, poznat je još i kao Ignjatije Antiohijski. Nazvan je Bogonoscem zato što ga je Isus Hristos držao u rukama dok je bio dete.

Bio je treći patrijarh Antiohijske crkve, uveo je antifonski način pojanja u crkvi. Odbio je da prizna idolopoklonstvo, zbog čega je 106. godine, u Rimu, bačen lavovima. Zveri su ga rastrgle, ali njegovo srce ostalo je netaknuto.

Kažu da se i danas javlja svakome ko ga, u nevolji, priziva u pomoć.

U našem narodu, danas se ne rade teški poslovi, naročito ženski. Ponegde se ovaj dan, koji obiluje ritualnim radnjama, naziva i Kokošinji dan ili Kokošji Božić.

Decu danas valja povući za uvo da što više porastu u ovoj godini.

Molitva svetom sveštenomučeniku IGNJATIJU BOGONOSCU

- O, veliki svetitelju Ignjatije Bogonosni, tebi prilazimo i molimo te: pogledaj na nas grešne koji prilazimo zaštiti tvojoj, i umoli Gospoda da nam oprosti sva sagrešenja naša. Ti si mučenički dušu tvoju položio za veru, daj i nama hrabrost da u svemu podražavamo tebe. Ništa u životu nije moglo da te odvoji od ljubavi prema Gospodu: ni lukava obećanja, ni pretnje, ni opasnosti, niti same muke. Ti si radosno stao pred divljim zverima na strašnu smrt i kao anđeo si uzleteo u stanove Oca našega Nebeskog. Zbog toga i molitva tvoja mnogo može pred Gospodom. Budi, sveti ugodniče zaštitnik za nas pred Spasiteljem našim. Pomozi svima pred svemogućim Bogom da nas izbavi od gladi, zemljotresa, grada, suše i smrtonosnih bolesti, i da nam podari zdravlje i spasenje. Budi nam brzi pomoćnik u svakoj nevolji, a najpre u času smrti naše javi nam se svetli zaštitnik i posrednik, i umoli Gospoda da se udostojimo svi koji se tebi toplo molimo, da posle hrišćanske smrti naše dobijemo Carstvo Nebesko, gde svi sveti zajedno sa tobom slave Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin!

BONUS VIDEO: