Do sada nije zabeležena nijedna vanredna situacija u nuklearnim objektima.

 

 

Pretnja od cunamija izdata je za celu zapadnu obalu Japana od severnog ostrva Hokaido do južnog Kjušua, a velika opasnost od cunamija proglašena je u oblasti prefekture Išikava posle serije jakih zemljotresa.

 

 

Cunami je zabeležen u blizini najveće nuklearne elektrane na svetu Kašivazaki-Kariva, a visina talasa je bila oko pola metra.

 

 

Na zapadu Japana u ponedeljak popodne po lokalnom vremenu, podsetimo, dogodila se serija snažnih zemljotresa. Prvi potresi magnitude 5,7 zabeleženi su u 16.06 po lokalnom vremenu, drugi i najsnažniji, jačine 7,6 Rihtera, dogodio se u 16.10, a osam minuta kasnije zabeležen je zemljotres jačine 6,1 stepen.

 

 

Serija novih zemljotresa dogodila se u prefekturi Išikava manje od sat vremena nakon prvih snažnih potresa. Zemljotresi magnitude 4,9 i 5,2 zabeleženi su u 17.02 i 17.07 sati.

Jaki potresi osetili su se u Osaki, Kjotu i Tokiju. Zaustavljeno je kretanje brzih vozova. Više od 32.500 kuća je bez struje nakon serije snažnih zemljotresa u japanskoj prefekturi Išikava.

EVAKUACIJA U RUSIJI

Na Sahalinu je takođe proglašena opasnost od cunamija.

- Delovi zapadne obale Sahalina mogu biti pogođeni cunamijem - saopštio je regionalni štab ruskog ministarstva za vanredne situacije.

Stanovništvo se evakuiše na bezbedna mesta dok brodovi u lukama izlaze na otvoreno more. Vlasti su pozvale stanovnike priobalnog dela Tatarskog moreuza da se sklone na visine od najmanje 30-40 metara i da se vrate tek kad se ukine alarm za cunami.

Ministarstvo je međutim na kraju promenilo odluku i odustalo od evakuacije pošto očekivana visina talasa nije veća od pola metra i ne predstavlja pretnju stanovništvu.

(Blic)

BONUS VIDEO: