FOTO: Tanjug/Vikipedija/Arhiva

Planeta

MAKRON U ZAGREBU Borbeni avioni iznenada poskupeli za Hrvate

Izvor: Nportal
|
25.11.2021.
|
10:57

U ZVANIČNU posetu Hrvatskoj sinoć je stigao francuski predsednik Emanuel Makron. Centralni događaj je potpisivanje ugovora za kupovinu 12 francuskih borbenih aviona Dassault Rafale. Da Hrvatska kupuje te avione, objavio je premijer Andrej Plenković.

Međutim, zanimljivo je da su francuski avioni u međuvremenu poskupeli. Tamošnji mediji prenose izjavu ministra finansija da cena više nije 999 miliona evra, nego 1,1 milijardu evra.

Nema zvaničnog objašnjenja za porast cena

Ministar nije objasnio zašto se cena do danas povećala za više od 100 miliona evra, piše Index.

Francuski predsednik Emanuel Makron doputovao je u prvu zvaničnu posetu nekog šefa francuske države Hrvatskoj. Zvanični Zagreb očekuje njegovu podršku za šengenski prostor i evrozonu i potpisivanje ugovora o kupovinu francuskih borbenih aviona.

Hrvatska od Francuske kupuje 12 polovnih francuskih višenamenskih borbenih aviona tipa "Dasault Rafale F3R", 10 jednoseda i dva dvoseda. Iako je prvobitna cena bila 999 miliona evra, sada je ona tajanstveno narasla na 1,1 milijardu evra. Borbeni avioni biće isplaćeni u pet rata od 2022. do 2026. godine.

Dvoje ministara obrane, potpisaće ugovor o nabavci Rafalea, što AFP opisuje najvećim naoružanjem Hrvatske od rata za nezavisnot.

(Indeks.hr)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".

Komentari
1

Video