Kreacije Slobodana Bate Spasojevića odišu glamurom, jednostavnim stilom koji daje vrlo jak efekat. Bata je za kraj ove godine, izdvojio nekoliko modnih primera koji su obeležili sezonu, ali nam je otkrio šta će tek postati trend. Posavetovao je mlade na šta treba da obrate pažnju kada je reč o odevanju, ali ih je uputio i nekoliko komentara za starije. Naravno, priča ne bi bila kompletna bez individalne priče. Otkrio je za naš Nportal kada se rodila njegova ljubav prema modi i zbog čega su njegove kreacije drugačije. 

Šta možremo očekivati kada je reč o modi naredne godine? Koje modele možemo videti?

-Prvi korak u narednom trendu za 2024 bi bila bordo boja ili takozvana Burgundi bordo. Tašna, čizma, cipela, sako ili celo odelo je obavzno za sve one koji prate trendove. Prozirna odeća je i dalje jedan od vodećih trendova za proleće 2024. Nosite je na potpuno novi način. Naprimer, košulju uvucite kroz maxi suknju od tila ... za hrabre, obucite prozirni komad odeće i otkrijte deo donjeg veša, a ukoliko vam je to previše onda možete obući mrežasti ogrtač koji se često nalazi u mojim kolekcijama ili crop-top, koji će vaš autfit učiniti zanimljivim. Zaboravite na zlato i akcentujte srebrni nakit, takođe sve metalik je pun pogodak.

 

Koji su komadi odeće obeležili 2023. godinu?


-Proteklu sezonu 2022/23 okarakterisali su jednostavniji modeli... kaputi... DŽins, kargo suknje, svileni komadi, jednostavni i lepršavi. 
Sezonu jesen-zima 2022/23 karakterišu jednostavniji modeli, dok je za narednu sezonu, proleće-leto 2023  predviđeno da modeli budu lepšaviji. 
Naredna sezona je okrenuta ka spoju umetnosti mode... sve u ART duhu.

Gde mladi greše kada je reč o stilu?

Mladi najčeše greše što žele biti uniformisani. Moj savet je da budu originalni...i da grade svoj vizuelni identitet, ali da vode računa kako su građeni i šta treba da istaknu ili da sakriju... Najbitnije da lagano grade svoj stil.

 

Kako možemo dobro uskladiti frizuru sa odevnom kombinacijom? 

-Kosa, tačnije frizura, može dobro izgledati kao wetlook blago izlomljena od lica, ka nazad formirana i to je uvek šik.

Za starije dame dobro isfenirana, formirana lepšava kosa je pun pogodak.

Šta odeća koju nosimo govori o nama?


-Neverbalna komunikacija je danas jako bitna...Birajući garderobu koja je skladu sa vašim ukusom i karakterom, možda i nesvesno, priklanjate se određenom stilu odevanja. U nekim slučajevima, stil odevanja može da zavisi od situacije u kojoj se nalazite, ali čak i tada odeća i modni aksesoari koje birate otkriće kakva je vaša suština...koje su vam sfere ineresovanja i da li ste otvoreni za nove vidike ili ste vrlo konzervativni, zatvoreni. Mnogo toga vaš stil odevanja upravo na neverbalan način govori o vama.

Prisustvo arhromatskih boja u Vašim kreacijama?


-Ahromatske boje su se pojavljivale u mojim kolekcijama. Volim kada se forma lepo vidi... Asimetrija origami, metalik... To je vrlo prisutno u mojim razmišljanjima i inspiraciji... još kada se udruže muzika, film, arhitektura, to je pun pogodak.

 

Kada je moda uzburkano more za dizajnera? 

Moda je uvek nemirna luka,  uvek puna izazova za dizajnera. Evo, sledeće godine slavim 30. godina rada i 25 god. brenda "Individual". 
Mirna luka je obično bila kada sam radio za druge firme, a i tu je bilo talasa. Kada je u pitanju moja linija "Individual", uvek je izazov i uzburkano more puno kreativnih momenata partija života koje vas vode na talasima lepote koja vas veseli i čine život ispunjenim do maksimuma. Kada je posao i strast i izazov... to dobija posebnu dimenziju. Svaka nova kolekcija je put u nova istraživanja koja nemaju granice.

Kada ste se zaljubili u modu, prvi susret? 

-Prvi susret sa svetom mode je bio jako rano, kada sam kao mali zakoračio sa roditeljima na sajam mode, jako, jako rano. A onda su moje vizije krenule i kroz osnovnu školu. Svaki komad papira je bio iscrtan ljudskim figurama obučene u moje kreacije. I ne samo to, sve što se tiče dizajna ...formule 1 kuce... total life style 
Upisom na fakultet primenjenih umetnosti ozvančio sam i artikulisao moja razmišljanja uz vrhunske profesore od kojih sam učio.

 

Sarađivali ste sa brojnim ličnostima. Koju saradnju biste izdvojili?


-Da, bilo je puno saradnji sa poznatim ličnostima. Ali, jedna posebna žena je uvek bila u mojim idejama i razmišljanjima. To je bila Tamara Bakić, prvi jugoslovenski model.Neprolazni lični stil i uvek šik sa posebnom harizmom.

Koje materijale najčešće koristite? 

-Materijali koje najčešće korisitim su pamuk / keper/santung svila i grez svila zatim kašmir... vuneni vrhunski štofovi kao i veluri, grombi za kapute.Naravno volim i materijale novije tehnologije ... kao i eko kožu i eko krzno.

Šta možemo saznati o Vama zahvaljujući kreacijama koje stvarate?

-Kreacije govore o mom odrastanju. O muzici koju sam slušao i koja je formirala moj ukus. O umetnosti, slikarstvu, vajarstvu, ali i vojnoj uniformi koja je prisutna kroz našu istoriju. Volim pilotske i bajkerske momente koji upravo u svemu tome čine tu urbanu eklektiku koja me posmatra sa strane i okupira moje misli.
Govori o otvorenosti, ljubavi i posebnosti. Kaže, upravo budi INDIVIDUAL.

 

Kako Vas posmatraju prijatelji, a kako drugi ljudi, poznanici, saradnici...?

-Moji prijatelji me znaju kao neposrednog i druželjubivog, ali za druge ja sam u svojoj oazi mikro makro svetu zdrave komunikacije. Retko koga prihvatam baš u svoj vidokrug, jer ne želim da narušavam dobru energiju, svoj kreativni svet.

Šta možemo očekivati u narednom periodu od Vas?

-Uskoro počinjemo na radu nove kolekcije, radu na dizajnu za uniforme, priprema kolekcije za NYC. Sledeća godina biće u znaku jubileja... 
Ideja je da se napravi i monografija i kraći film o mojoj mogu reći, dugačkoj karijeri.

 

Šta biste poželeli sebi za Novu godinu? 


-Sebi bi poželeo puno dobre i zdrave energije. Puno putovanja i kreativnih druženja i lepih trenutaka koje čine život... i oplemenjuju ga. 

Novogodišnja poruka čitaocima? 


-Sledite svoje ideje, postavite svoje standarde sledite ih i maksimum radite na njima da ovaj vaš život bude maksimalno ispunjen, uzbudljiv i radite na sebi u svakom smislu. I ne zaboravite zagrljaj, to ne košta ni malo, a daje i pruža mnogo. U zdravlje i živeli!

BONUS VIDEO: